Kuhinjica
30. 10. 2025. 07:02 0
Najbolji recept za slavsko žito: Lako se pravi, a brzo jede
Slavsko žito, ili koljivo, simbol je večnog života i uspomena na pretke.
Priprema se sa poštovanjem i ljubavlju, a uz malo truda uvek može biti ukusno i mirisno. Evo jednostavnog recepta:
Sastojci:
300 g očišćene pšenice
150 g mlevenih oraha
100 g šećera (po ukusu)
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta (po želji)
1 limun (rendana korica)
1 kesica suvog grožđa (po želji)
2-3 kašike meda
Priprema:
Pšenicu dobro operite, zatim je potopite u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći. Sutradan je skuvajte dok potpuno ne omekša (oko 1 sat), pa je isperite hladnom vodom i ocedite.
Skuvanu pšenicu sameljite ili sitno izgnječite, pa ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu masu dodajte šećer, vanilin šećer, orahe, rendanu koricu limuna, med i po želji suvo grožđe ili cimet.
Sve pažljivo sjedinite, zatim žito prebacite u činiju i poravnajte. Po želji pospite mlevenim orasima ili ukrasite krstićem od oraha ili šećera u prahu.
Komentari 0
ostavi komentar