Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 02. 2020. 10:24 1

Grigorije o "Blicu": Ako ne smem da mislim i govorim onda svaka čast

Intervju vladike Grigorija dat za "Blic nedelje", a planiran za 23. februar, nije izašao, a verovatno ni neće. "Nezavisne", a kako često za sebe vole da kažu, najuglednije dnevne novine u Srbiji, zaustavile su štampariju, nisu smele da objave izjave episkopa diseldorfskog i cele Nemačke, u kojima uglavnom kritikuje sadašnju vlast. Pogotovu beogradsku...

Cenzura je opasna stvar, i za medije i za vlast, a autocenzura je još opasnija. I za jedne i za druge potvrda da su na staklenim nogama. Plašljivost je, opet, pokazatelj nesigurnosti, neznanja, čuvanja svojih interesa... Vladika Grigorije i dva dana posle sklanjanja njegovog teksta iz "Blica" u izjavi za Danas ne može da se načudi:

- Ne mislim da ja mogu da napravim neku revoluciju. Niti hoću. Ali hoću da mislim. I hoću da kažem ono što mislim, ako me već neko pita. Nisam ja tražio da pravim intervju u "Blicu". Ako ne smem da mislim, i ako ne smem da govorim, onda svaka čast. A izgleda da je tako - kaže Grigorije.

Vladika sumnja da je u pitanju greška, kako kažu iz "Blica", jer je u prvom izdanju posle brže-boljeg skidanja teksta i stavljanja novog, moskovskog metroa, ostavljen stari podnaslov, vezan za Grigorija. A iz "Ringier Axel Springer" za Srbiju stiže nova poruka, da će intervju objaviti 3. marta!

- Mučno mi je sve to. Rekao sam im da sam mnogo stvari prošao u životu i da nisam malo dete. Objasnio sam im da me je njihov urednik zvao, zahvalio se, rekao da nosi tekst u štampariju i da će izaći u nedeljnom broju na tri strane. Umesto toga izašle su slike metroa, a na početku, njihovom nepažnjom, ostao deo mog intervjua. Ne možemo biti toliko naivni, uz svu dobru volju, i reći da je u pitanju greška.

Inače, kako je to zagrebački "Jutarnji list" pisao 9. septembra 2019. godine: Samo je jedan glavni urednik medija u Srbiji! Zna se ko...

- Ne mogu da verujem da su ljudi dotle došli, da izbace intervju. Ne znam ni šta je u njemu bilo toliko "strašno". Nisam pominjao nikakva imena, ali jesam vlast u Beogradu. Valjda se to sme. Ponovio sam, da će se iznenada pojaviti narod i da svaka autokratija na to treba da računa - dodao je Grigorije za Danas.

Na kraju, tekst Hrvata pod nazivom "Industrija mržnje u Srbiji" je do tančina opisao "medijsku slobodu" u Srbiji:

- Nasumce smo izdvojili sto naslovnih strana srpskih dnevnih novina i analizirali njihovu novinsku scenu. Tabloidi su izlog Vučićeve Srbije, putem njih on komunicira sa svojim sugrađanima, ali i sa susedima. Samo je jedan glavni urednik medija u Srbiji, koji su "ogledalo Vučićeve vlasti" - navodi "Jutarnji list".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati