Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 01. 2024. 15:30 70

Gde je nestao vladika Grigorije?

Vladika, učenik velikih Atanasija i Amfilohija, pomiritelj Srba, Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini, čovek koji se izvinio u Dubrovniku... Zahvaljujući svojim menadžerskim sposobnostima uspešno vodio eparhiju, mnogi kažu i grad Trebinje. Pisac. Oštar kritičar režima Aleksandra Vučića.

Sve ovo je do pre dve godine bio vladika Grigorije, omiljeno versko lice moderne evropske Srbije. Čovek koji je hrabro kritikovao sve negativno u našem društvu, režim koji je na vlasti i posebno Aleksandra Vučića. Zbog toga je imao ozbiljnih problema i u crkvi i van nje. Ali nije odustajao. Jedno vreme su ga mnogi pominjali čak i kao protivkandidata Aleksandru Vučiću na izborima 2022. godine. I onda je nestao.

Od prelaska iz Trebinja u Dizeldorf počinje manje da se pojavljuje u medijima, a počinju i priče da je napravljen neki dil između njega i vlasti. On da više ne priča, oni da ga ne diraju i ne lansiraju afere. Pojavio se u jednom trenutku sa informacijom da je okupio 300 naših uspešnih ljudi koji žive u inostranstvu i spremni su da rade za svoju zemlju. Imena tih 300 Spartanaca nikada nismo saznali, a nije primećeno ni da se bilo ko od njih pojavio u javnosti. Posle toga smo uglavnom od vladike Grigorija čitali razmišljanja o značaju majke, o jogi, o nekim stvarima koje su sastavni deo života, ali o politici, krizi u društvu, sunovratu morala i vrednosti nismo čuli nijednu reč.

Mnogi su se obradovali kada se oglasio 15-ak dana pred izbore, ali su se i začudili jer nije rekao ništa, osim što je na pristojan način kritikovao opoziciju i pohvalio Sava Manojlovića kao čoveka budućnosti. Mnogi su očekivali da će se oglasiti povodom ogromne krađe na izborima 17. decembra. Neki su se nadali da će se po ugledu na svoje učitelje, ali i velikog patrijarha Pavla pojaviti na protestu 30. decembra i stati sa uglednim ljudima na čelo kolone...
Od svega toga nije bilo ništa. Vladika je ostao nem.

Mnogi su zanemeli zbog njegove nemosti, mnoge je pogodilo ćutanje čoveka koji je i Miloševiću i Vućiću hrabro, jasno i glasno govorio šta misli. Mnogi se i dalje nadaju da će se Grigorije ipak pojaviti, progovoriti. Ipak je on Atanasijevo čedo. Ako ne progovori neće to biti ništa strašno. Pa ćuti Akademija nauka, ćute Univerziteti, studenti, niko ne pominje prekid nastave kao recimo 1992. godine. Ćuti obrazovana Srbija.

Pa kakve veze onda ima da li ćuti jedan vladika, makar se on zvao Grigorije...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 70

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati