Politika

[ Izvor: Jutarnji.hr ]

29. 02. 2020. 21:12 0

"Samo je jedan glavni urednik medija u Srbiji (FOTO)"

Skandal sa skidanjem intervjua vladike Grigorija u "Blicu", zbog njegove političke nepodobnosti, vratio nas je nekoliko meseci unazad kada je Jutarnji.hr objavio tekst pod nazivom "Industrija mržnje u Srbiji: "Nasumce smo izdvojili sto naslovnih strana srpskih dnevnih novina i analizirali njihovu novinsku scenu". U pomenutom tekstu, autor srpske tabloide, koje kontroliše vlast, naziva "ogledalom Vučićeve vlasti".

Amerika i ‘vojska Kosova’ u Albaniji spremaju udar na sever Kosmeta!”, “Ameri hteli da ubiju Vučića”, “Pakleni plan Šiptara: Upašće na sever Kosova 5. juna!?”, “Amerikanci pune Kosovo džihadistima iz Sirije”, “Plaćenici iz Ukrajine pale Beograd”, “Putin zapretio: NATO odbij od Srbije!”, “NATO će nam ubijati decu još 150 godina”, “Putin: NATO pravi virus da bi pobio Slovene”, “Ustaše prete Vučiću”, “Putin Srbiji donosi rakete”, “Hrvati Vučića ruše na ulici!” - samo su deo naslova s naslovnih strana srpskih najtiražnijih novina, koje su novinari hrvatskog portala Jutarnji.hr nasumce odabrali, od decembra 2018. do septembra 2019. 

Kako navode, pogledali su Informer, Alo, Kurir, Srpski telegraf, Blic i Večernje novosti kako bi stekli uvid kako funkcioniše Vučićeva medijsko-propagandna mašinerija, jer, navodi list, javna je tajna u Beogradu da lično on, preko svoje medijske savetnice Suzane Vasiljević, uređuje i dozira srpske tabloide.

"Najveći tiraž ima Informer, kao najjača pesnica Vučićeog režima, oko 100 hiljada, a ostali koje navodimo u rasponu od 35 do 70 hiljada primeraka (barem se tako službeno tvrdi)", navodi Jutarnji.hr.

U tekstu dalje stoji da se u proseku, navedene novine prodaju dnevno u zajedničkom tiražu od oko 300.000 primeraka, i da je cilj ovakvog medijskog pristupa apsolutna podrška režimu Aleksandra Vučića i njemu lično i obračunavanje s njegovim oponentima ma gde bili.

Jutarnji.hr još piše da je taj pristup na prilično bizarnom i opskurnom nivou, da je rečnik tabloida jednostavan, priprost, polupismen i sirov. Učestalo je ponavljanje istih izraza “zlo”, “pakleni plan”, “haos” i “provokacija”, u gotovo dve trećine naslova.

Aleksandar Vučić svakodnevno je na naslovnicama tabloida - zabrinut za Srbiju, ali pun nade, navodi se u tekstu. Putin u uniformi, a Tramp se smeje ili zamahuje bejzbol-palicom. Srbija je u velikim problemima, kasne u pregovorima s EU, otežu s priznavanjem gubitka Kosova, ekonomski i demografski pletu se na začelju Evrope, a rešenje vide u zavaravanju stanovništva stalnim urotama i fantomskim pretnjama Srbiji te u spasilačkoj ulozi Rusije, čiji je stisak sve jači. 

Novine su zadužene za stvaranje ratne psihoze (“Rat na Balkanu u 2019. godini!”, “Vojnici KFOR-a uvežbavali otimanje severa Kosova”, “Preko Šiptara hoće da zarate Srbiju i Rusiju”, “NATO sprema akciju Klin u Srbiji”, “Alijansa skovala plan kako bi nas na sve načine odvojila od Rusije”), a Kurir je ekskluzivno saznao da “Krvnik (Ramuš Haradinaj) ima pakleni plan - Od januara (2019.) pravim Veliku Albaniju”.

Pa iako su više od deset puta najavili rat na Kosovu i nekoliko puta “tačne” datume, znamo da se ništa od toga nije dogodilo, ali ratnohuškačka histerija i dalje traje, a tiraži ne padaju. Srpski čitaoci potpuno su sluđeni neprekidnim najavama apokalipse i neočekivanim obrtima, piše Jutarnji.hr.

Slično je i kad se tabloidi prilagođavaju “spoljnopolitičkim” potrebama Vučića. Mete su svi susedi. Kad se stvari zaoštravaju s Crnom Gorom, onda je sve usmereno na te teme. Nakon toga, kao nožem odrezano, prelazi se na Makedoniju, Hrvatsku ili BiH, pa sve ispočetka. Najizloženiji su Albanci i Kosovo, kao najveća srpska trauma, piše hrvatski portal. 

Zanimljivo je, smatra Jutarnji.hr, da je, kako kaže Aleksandar Vučić, Evropska unija strateški cilj i prioritet Srbije, a njegovi tabloidi su izrazito antievropski orijentisani i stalno potenciraju saradnju s Rusijom - “Srbi, spas nam je u slozi i u Rusiji”, “Zbogom, Evropo - Putin pravi Uniju sa Srbijom”.

Beskrupulozni su u obračunavanju s spoljnim i unutrašnjim neprijateljima (opozicijom), plašenju Srba ratom i pokoljima te antisrpskom koalicijom njihovih suseda. Srpskim čitaocima stalno se nameće ta atmosfera mržnje i napetosti, uz krajnji zaključak: "Ako nema Vučića, nema ni jake Srbije!"

Šalje se poruka - Hrvati su, dokazano, neprijatelji jer žele da sruše Vučića zato što se boje jake Srbije, koju pak samo Vučić garantuje. I svi su protiv Srbije i Srba, a pogotovo dokazani neprijatelji - susedi - “Nova zavera iz Prištine: sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom - pakt protiv Srbije”, “Šiptari krenuli na Srbiju uz pomoć Zaeva i Mila” (koji su u tabloidima često prozivani kao “šiptarske sluge”). Naime, napadi na njih povećavaju se s potrebama režima. Đukanović je došao na red kad je postavio pitanje obnove Crnogorske pravoslavne crkve, a Zaev kad je bilo jasno da sporazumom s Grčkom ide u NATO i otvara pregovore s EU - “Zaev Srbiji otima Bujanovac”. 

Stvara se atmosfera straha, pretnji, ali insistira na “gordoj usamljenosti i žrtvi” (“Srbija potpuno sama, pritisnuta ucenama”) Srbije koja je na čistini, ali njen spas je samo u predsedniku Aleksanadru Vučiću.

Kad su pregovori s Kosovom ušli u slepu ulicu, a pritisak iz EU ojačao kako bi se dijalog nastavio, osvanuli su naslovi “Neće nas saterati u ćošak”, “Lome Vučića teškim lažima o sinu i bratu”, “Vučićev tajni plan za sever Kosova - CIA u panici”,”Vučić se bori za Kosovo, Jeremić samo za vlast”, “Vučić ujedinio Srbe”.  

Odnos prema SAD-u i predsedniku Donaldu Trumpu ambivalentan je i nedorečen. Često ne znaju šta bi, pa vlada neverovatna kakofonija. Kad je Trump izabran za predsednika Sjedinjenih Država, u Srbiji je zavladalo oduševljenje, a tabloidi su bili puni naslova "Trampe, Srbine", “Tramp nam vraća Kosovo” i “Šiptari u strahu - Tramp ih šamara”. Kasnije je došlo do kopernikanskog obrta i Tramp postaje “mrzitelj svega srpskog”, no ipak nikako da s njim izađu na čistac. U trenucima kad je plan o “korekciji granica” početkom proleća praktično odbačen - “Tramp hoće podelu Kosova”, “Tramp uskače u igru i rešava sve, zbog ovog će ga Srbi obožavati”, da bi opet, koji dan kasnije, kad je Pompeo rekao da se protive razmeni teritorija, naslovne strane su izgledale ovako: “Amerikanci dali Šiptarima zeleno svetlo za napad na sever”, ali onda “Tramp povlači vojsku s Kosova” (to nije učinio), kad je bilo jasno da se dijalog s Prištinom mora nastaviti.

Vrhunac je Telegrafov naslov - “Tramp i Putin prave Veliku Srbiju - za pet godina”. Interesantno je kako time zapravo želi da se uteši srpska javnost kojoj mediji stalno šalju signale o ratu koji samo što nije počeo. To su utešne poruke, za unutrašnju upotrebu, kako SAD više nije na strani Albanaca te da će Kosovo na kraju ipak ostati u Srbiji, iako nema nikakvih naznaka bilo kakvog značajnog američkog zaokreta, pa naslov “Tramp za to da Srbi dobiju sever” nema nekih potvrda.

Ali, kao najveći izdajnici, koji žele da unište Vučića i Srbiju, prikazana je tamošnja opozicija, pogotovo njeni čelnici Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić. Prozivaju ih da su u sprezi s najvećim neprijateljima - Šiptarima, ustašama i Amerikancima. “Đilasovcima, Šiptarima i ustašama smeta vojna moć Srbije!”

Kad su protesti protiv vlasti u pitanju, opozicija je bila na udaru i prikazivana, ništa slabije od glavnih neprijatelja iz susedstva. Ona je meta beskrupuloznih napada - “Đilasovci bez ikakvih dokaza optužuju predsednikovu porodicu za kriminal i veze s mafijom”, “Lideri opozicije sastavili listu više od sto nepodobnih javnih ličnosti koje ne podržavaju njihovu politiku sa ciljem da ih zabrane kada dođu na vlast”.

Prorežimske novine u Srbiji, u toku opozicionih protesta, stalno zadužene da osporavaju brojku koju iznose protestanti. “Najavljivali dan D, doživeli debakl”, “Obradović i Jeremić obećali da će iz Srbije u Beograd dovesti bar 30.000 ljudi, a došlo ih manje od 5000”, “Pukli ko zvečka”, “Opozicija zna samo da se tuče”, “Spremaju zlo, a onda će za to optužiti Vučića”, “Jadni i bedni cirkus”, “Lideri Saveza za Srbiju i njihove pristalice divljali po Beogradu - Policajce sekli noževima, Vučića hteli da linčuju”, da bi kulminacija bila - “Totalno ludilo opozicije - Šiptari Đilas i Boško šalju žene i decu da napadnu Pink”, “Demonstracijama se upravlja iz Zagreba”, “Podršku dobili od Šiptara i Hrvata, Zaeva i Đukanovića”. No, kao odgovor na proteste prvo dolazi Vučićeva milost: “Oslobodite sve koji nisu bili nasilni!”, a Vučićev antimiting proglašava se veličanstvenim te “najmasovnijim skupom podrške u novijoj istoriji Beograda”: “Srbija nikad jača i složnija”, “150.000 ljudi došlo da podrži Vučića”.
Na prvi pogled, naslovi koje smo naveli mogu izazvati podsmeh, zabavu i nedoumicu, ali, zapravo, izazivaju teskobu, čemer i mučninu, pogotovo kad se prisetimo bardova srpskog novinstva i pisane reči.

Na kraju teksta autor zaključuje da su tabloidi izlog Vučićeve Srbije, putem njih on komunicira sa svojim sugrađanima, ali i sa susedima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati