Tenis

Milan Zarić

14. 07. 2024. 17:39 26

Đoković POTUČEN u finalu, Alkaraz odbranio titulu na Vimbldonu!

Najbolji srpski teniser nije uspeo da dođe do titule na Vimbldonu, pošto je u finalu trećeg grend slema u sezoni potpuno nadigran! Trofej je odbranio Karlos Alkaraz, koji je slavio više nego ubedljivo - 6:2, 6:2, 7:6 (7:4).

Novak je, uz manje problema, preskočio šest prepreka na Vimbldonu i došao do okršaja sa Karlosom Alkarazom u borbi za titulu, ali je finale u većem delu meča bilo jednosmerna ulica.

Posebno se to odnosi na prva dva seta, u kojima je izgledalo kao da Đoković nije došao na meč. Jer, u oba seta je delovao nemoćno, što je Alkaraz znao da to iskoristi, u oba dela igre je uzeo po dva brejka, te je sa po 6:2 došao na korak do titule.

Novak se tek u trećem setu probudio, počeo je da igra onako kako zna, pa smo videli veliku borbu. Čuvali su teniseri servis sve do devetog gema, kada je Nole poklekao, pa je Alkaraz došao do brejka i bio je u situaciji da servisa za titulu.

Međutim, Đoković se nije predavao, uspeo je da spase tri vezane meč lopte, pa je sa pet uzastopnih poena poravnao na 5:5, da bi se kasnije i izborio za taj-brejk. U odlučujućem gemu trećeg seta za nijansu je bio bolji Alkaraz, koji je napravio mini brejk viška, pa je sa 7:4 i taj-brejku došao do konačne pobede.

Sprečio je tako Novaka da dođe do osme titule na Vimbldonu, a sam Alkaraz je odbranio titulu, ali i došao do četvrtog grend slem trofeja u karijeri.

Treći set: Đoković - Alkaraz 6:7 (4:7)

1:0 - Konačno početak seta kakav smo priželjkivali. Sigurni servisi, osim jedne duple greške, doveli su Noleta do lakog osvajanja početnog gema. A to se na ovom meču, podsetimo, nije dogodilo u prethodna dva seta.

1:1 - Nismo videli brejk, niti brejk šansu, ali smo videli neki žar kod Đokovića. Jer, razvila se borba, videli smo izjednačenje u ovom setu, koje je došlo posle Alkarazovog udarca koji je završio u mrežici, ali je onda Španac nanizao dva poena i upisao se u ovom delu meča.

2:1 - Izvukao se Novak iz baš teške situacije. Nekako je u ovom gemu bio na konopcima, Alkaraz je koristio i to što je slao neverovatne udarce, ali je i Novak grešio, pa je došao do četiri brejk lopte. Na svu sreću, nijednu nije uspeo da iskoristi, pa je naš as uspeo da odbije nalet rivala. Da li ovo moglo da ga pokrene u nastavku meča?

2:2 - Nije Alkaraza poremetilo što u prethodnom gemu nije uspeo da dođe do brejka, već je u ovom slao bombe sa servis linije i sa nulom je došao do izjednačenja.

3:2 - Ovo je Novaku potrebno - laki servis gemovi. Takav je bio i ovaj, budući da Karlos nije imao nikakve šanse da ga ugrozi.

3:3 - Dugo je trebalo da dobijemo pravo finale. A to je upravo slučaj u ovom trećem setu. Novak se ni u ovom gemu nije predavao, uspeo je da se vrati od 40:15, pa se vodila velika borba. Videli smo one prepoznatljive udarce Đokovića, međutim Španac je uspeo da odbije napad i da zadrži servis.

4:3 - MA, BRAVO! Novak sa nulom osvaja gem, a poslednji udarac u ovom gemu je - poezija. Jer, Đoković je pokupio volej praktično sa trave i naterao je Alkaraza da pošalje lopticu u aut.

4:4 - Gem bez tenzija za Alkaraza. Lako je došao do 40:0, Nole je uspeo da uzme jedan poen, ne i više od toga.

4:5 - Brejk u najgorem mogućem trenutku. Očajan gem je odigrao Novak, pa je Alkaraz došao do 0:40 i tri vezane brejk lopte. Prvu je Novak sjajnim udarcem odbranio, međutim onda je Španac poslao sjajan udarac u polje, Nole se našao na ničijoj zemlji, pa je Karlos došao na gem do titule.

5:5 - NIJE JOŠ GOTOVO! Imao je Alkaraz 40:0 i tri meč lopte, ali je onda stao. Zakazao je i servis, imao je duplu servis grešku, ali je i Novak slao mnogo kvalitetnije urade, pa je vezao pet poena za povratak u meč.

6:5 - Gem koji je bio potreban. Nole je rivalu prepustio samo poen i obezbedio je (barem) taj-brejk. A Alkaraz? On će morati da servira za ostanak u setu.

6:6 - Nije u ovom gemu bilo uzbuđenja, kao u prethodnom Alkarazovom, pa se Španac izborio za taj-brejk.

TAJ-BREJK: Sigurna igra na početku odlučujućeg gema, teniseri su čuvali servis, pa je Alkaraz poveo sa 2:1, i to nakon što je Novak forhend sa osnovne linije poslao u mrežu. A potom je Španac došao do prvog mini brejka na meču i poveo je sa 3:1.

Međutim, ekspresno je Đoković vratio taj mini-brejk, pa se na promenu strana otišlo sa 3:3. Nije dugo taj egal bio na snazi, pošto je Novak opet bio taj koji je greškom omogućio rivalu da stekne prednost - jedan pogrešan udarac je tako Alkarazu doneo prednost od 5:3. Potom je Španac čuvao servis i došao je do nove dve meč lopte, budući da je poveo sa 6:4. I prvu od te dve meč lopte u taj-brejku je Karlos iskoristio, pa je sa 7:4 u ovom delu igre došao do pobede i titule.

Drugi set: Đoković - Alkaraz 2:6

0:1 - NIJE MOGLO GORE! Ponovo je Alkaraz bio taj koji je prvi izvršio pritisak, pa je došao do nove dve šanse da oduzme servis. Ta druga nije ni bila potrebna, jer je na prvoj brejk lopti nadmudrio Noleta na mreži, naš as nije uspeo da prebaci lopticu preko mreže, pa je horor nastavljen.

0:2 - Konačno se rasplamsala borba u gemu u kom je Španac servirao. Jer, Novak je od 40:15 uspeo da dođe do izjednačenja i potencijalne opasnosti po Alkaraza. Međutim, rival je uspeo da sačuva servis, budući da su Noletovi udarci u tim momentima bili previše ravni, što je Karlos znao da kazni.

1:2 - Gotovo identičan početak kao i u prvom setu. I sada je Alkaraz pretio, imao je 15:30 i šansu da potencijalno baci na muke našeg asa. Nije u tome uspeo, pošto je Srbin vezao tri poena i došao do početnog gema u ovom setu.

1:3 - Neverovatno igra Alkaraz u ovom finalu, bira neka atipična rešenja, koja njemu nisu svojstvena, a za koja Nole nema odgovora, pa Španac sigurno čuva stečenu prednost.

2:3 - Kao i da se Novak budi. Ovo je ubedljivo najlakši gem koji je imao na svoj servis od početka seta, budući da ga je osvojio sa nulom.

2:4 - Nije Nole imao šanse u ovom gemu. Alkaraz je bio baš ubedljiv, pa Đokoviću nije prepustio niti jedan poen.

2:5 - I taman kada se pomislilo da je Novakov servis stabilizovan - stiže demanti! Nije delovalo da će biti problema, jer je naš as došao do 30:0, ali je onda servis počeo da "štuca". Iskoristio je to Španac, koji je nanizao četiri poena i četvrti put na meču napravio brejk.

2:6 - Pokušao je Novak da uhvati poslednji voz u ovom setu, ali nije išlo. Jeste došao do 30:30, ali je to bilo sve, pošto je posle toga Alkaraz preuzeo inicijativu i na surov način okončao i u drugi set. Sada je, dakle, na samo korak do titule.

Prvi set: Đoković - Alkaraz 2:6

0:1 - Prvi gem i odmah maratonski! Novak je bio nesiguran na svoj servis, što je Alkaraz koristio da ređa brejk lopte. Đoković je uspeo da neutrališe čak četiri šanse za gubitak servisa, ne i petu, pa je Španac došao do startne prednosti.

0:2 - Za razliku od Đokovića, Alkaraz je sigurno servirao. Prilično je ovo bio komforan gem, u kom je naš as uzeo samo poen, pa je Španac lako potvrdio brejk.

1:2 - Ovo je bilo bitno. I u ovom gemu je pretio rival, došao je na 15:30 i nagovestio da bi mogao do brejk šansi, ali nije to dao Novak. Vezao je tri poena i upisao se na semafor na ovom meču.

1:3 - Ne da Alkaraz prednost. U ovom gemu je bio još sigurniji, pa ga uzima sa nulom.

1:4 - NE, NE, NE! Ništa ne ide kako je Novak planirao, pa je tako uspeo da se malo izvuče posle 0:30, uzeo je dva naredna poena, ali je onda došao red na Alkaraza, koji je došao do brejk lopte koju je i iskoristio, pa je došao do ogromne prednosti.

1:5 - Imao je Novak šansu da vrati barem jedan brejk, došao je do 30:40, ali onda tešku lopticu nije uspeo da vrati u teren, potom je Španac uzeo i naredna dva poena, pa je došao na gem do osvajanja prvog seta.

2:5 - Đoković je uspeo da produži prvi set, ali će morati da napravi brejk kako bi izbegao gubitak prvog dela igre.

2:6 - Ništa od eventualnog produžetka prvog seta. Alkaraz je došao do 40:15, onda smo videli vanserijski potez Novaka koji je naterao Španca da pošalje lopticu u mrežu, ali je to bilo sve. Naredni poen je pripao Karlosu, koji je tako i osvojio prvi set.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati