Košarka

Direktno.rs

08. 07. 2024. 07:11 0

Iznenađenje: Srbija dobila poslednjeg rivala na OI

Reprezentacija Portorika kompletirala je košarkaški turnir na predstojećim Olimpijskim Igrama u Parizu zahvaljujući pobedi nad Litvanijom sa 79:68 u finalu kvalifikacionog turnira u San Huanu.

Košarkaška selekcija ove države će 17. put učestvovati na Igrama, a prvi od 2004. godine. Portoriko će se takmičiti u Grupi C na Olimpijskim igrama sa selekcijama SAD, Srbije i Južnog Sudana, koji će selekciji koju vodi Nelson Kolon i biti prvi protivnik.

Do velikog trijumfa u finalu kvalifikacionog turnira pred domaćom publikom došla je zahvaljujući izuzetnoj timskoj odbrani i ofanzivnoj rapsodiji trojice plejmejkera - Hozea Alvarada, Tremonta Votersa i Džordana Hauarda.

"Grand Teft" Alvarado je meč završio sa 23 poena (9/14 iz igre, 4/6 za tri), 6 skokova, 2 ukradene lopte i asistencijom i zahvaljujući svojim nastupima je poneo zvanje najkorisnijeg igrača turnira.

Izuzetno je počeo i meč protiv Litvanije, što je "po pravilu" i naznaka da će tokom čitavog susreta plej Nju Orleans Pelikansa blistati, a ponovo se ispostavilo tačnim.

Alvarado je naročito blistao u prvom poluvremenu, ali i kada je Litvanija uspela da limitira njegov ofanzivni doprinos istakli su se Voters i Hauard.

Tremont se zahuktao u drugom delu druge četvrtine, kada je Portoriko napravio seriju 11:0 za preokret i vođstvo koje je po povratku sa poluvremena naraslo na dvocifrenu razliku. Voters je meč priveo kraju sa 18 poena (6/17 iz igre), ali su njegovi promašaji mahom iz prvih 10 minuta utakmice.

Kada je bio red da on odmori, ulogu igrača koji je za zadatak imao da zagorčava život Litvancima i selektoru Maksvitisu preuzeo je Hauard. Brat asa Baskonije Markusa Hauarda je utakmicu završio sa 12 poena i po skokom i asistencijom, uz šut iz igre 4/5.

Nisu imali Litvanci problem samo u defanzivi, već i na drugom kraju parketa. Prva četvrtina je bila veoma uzbudljiva - Portoriko je na startu poveo 11:3, da bi Litvanija potom nametnula nešto sporiji tempo i došla do preokreta.

Litvanija je serijom 6:0 na startu druge deonice i došla do prednosti, da bi potom nastupila strahovlada koja je do kraja utakmice prerasla u erupciju oduševljenja publike u San Huanu.

Ključnu promenu načinio je Kolon kada je svojim izabranicima naložio da se brane nešto uže i bliže reketu nego inače, kao i da budu još agresivniji na strani pomoći.

Protok lopte Litvanije je bio na zavidnom nivou, ali previše promašenih šuteva iz otvorenih pozicija, kao i "aljkavost" u presudnim trenucima (izgubljene lopte) koštale su evropsku selekciju.

Centar Sakramento Kingsa Domantas Sabonis ostavio je najbolji utisak sa 10 poena (5/9 iz igre), 9 skokova, 4 asistencija i 2 blokade. Među inače impresivnim, a u finalu neučinkovitim igračima sa spoljnih pozicija Litvanije prednjačio je as Barselone Rokas Jokubaitis - 16 poena (5/7 iz igre) i po 3 skoka i asistencije.

Grupa A: Australija, Grčka, Kanada, Španija.

Grupa B: Francuska, Nemačka, Japan, Brazil,

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, Portoriko, SAD.

Po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe obezbediće plasman u nokaut fazu, baš kao i dve od tri bolje trećeplasirane ekipe.

Igre počinju 24. jula, a košarkaški turnir tri dana kasnije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati