Košarka

Direktno.rs

24. 06. 2024. 18:45 1

Pešić: Svaka medalja na OI za nas bi bila kao zlatna!

Selektor Svetislav Pešić je ovog ponedeljka okupio reprezentativce na početku priprema za Olimpijske igre. Nakon što su se na okupljanju pojavili i Nikola Jokić i Vasilije Micić, kojih nije bilo na Mundobasketu u Manili, ali i Marko Gudurić i Aleksa Avramović zagrljeni, javnosti su se obratili selektor Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović.

Njihovo obraćanje počelo je minutom ćutanja zbog smrti legendarnog košarkaškog asa Dragana Kapičića.

- Mi zvanično počinjemo pripreme, iako već nedelju dana individualno radimo, pogotovo oni koji su imali nešto duži odmor. Prva tri dana nastavljamo sa individualnim radom, uz uobičajena testiranja, preglede i obaveze prema sponzorima. Već 28. kreću timske pripreme, pretpostavljam da ste informisani u vezi s time - kaže selektor Srbije Svetislav Pešić i dodaje:

- Prva faza se završava sa dve trening utakmice sa Holandijom i Turskom, posle toga idemo na utakmicu sa Francuskom 12. jula, pa putujemo u Abu Dabi, tamo su nam protivnici SAD i Australija. Onda se vraćamo ovde, treba nam još neka utakmica, videćemo, nije lako organizovati jer ima i kvalifikacija.

Potom je reč preuzeo kapiten Bogdan Bogdanović.

- Iskreno saučešće porodici Kapičić, legenda našeg sporta. Hvala vama što ste došli u ovolikom broju. Sami znate da je OI vrhunac sporta, drago mi je da imamo vašu podršku. Spremni smo za rad, spremni za takmičenje, mentalno, fizički ne još, za to je Kari zadužen. Nadam se da će nas povrede zaobići - kaže kapiten Srbije i naglašava:

- Svako takmičenje je teško za sebe, novo iskustvo. Nikad nisam gledao daleko unapred, tako pristupam i ovom letu. Počinjemo od stvaranja hemije, druženja, da budemo zadovoljni tim društvom. Drago mi je da vi to prepoznajete, naš je zadatak da motivišemo klince i mlađe generacije. To je poseban momenat prijateljstva, druženja, igre… Svake godine mi je sve lepše da budem ovde, nadam se da će me zdravlje poslužiti.

Bogdan ističe koliko su za njega važne Olimpijske igre.

- OI su šlag na torti, ja gledam na to tako. Dokle god budem uživao, biću tu. Treba čovek da bude iskren prema sebi. Imao sam čast i privilegiju da od starijih saigrača vidim kako se ponašaju prema dresu i koje im je i životno iskustvo donelo, postoji i ta šira slika. Žao mi je što nemamo kompletan tim, ali to otvara šansu drugima, kao Jovketu na SP. Treba poštovati i kada neko ne može. Ne pada mi teško posle sezone, volim da treniram, a reprezentacija me spremi za sezonu, lakše i zanimljivije nego da treniram sam.

Selektor Svetislav Pešić je pričao o povredi Nikole Jovića.

- Nikola (Jović) je u procesu terapije, nadam se da će se u narednih sedam dana priključiti ekipi, do petka.

A onda je istakao i kakva atmosfera vlada u ekipi.

- Optimizam je uvek prisutan i dobar, ali polazimo od realnih ciljeva koji se postavljaju pred ekipu. I ti realni ciljevi teško se ostvaruju, da se spremimo za grupu, pa posle hvala bogu, ako se plasiramo, za Pariz. Olimpijski turnir je najjači u istoriji dosad, nikad dosad nije bio jači turnir. Od 12 učesnika, samo Japan i Južni Sudan možda nemaju iskustvo i kvaltet, mada nama u Manili nije bilo jednostavno sa Južnim Sudanom. Biće šest utakmica ako bude išlo kako želimo, tih 10 ekipa su za mene kandidati za medalje. SAD, Kanada i Francuska prvi, ostali su svi tu negde da se ušunjaju. Vi ste već postavili ciljeve, za nas bi svaka medalja na ovako jakom turniru bila zlatna - kaže selektor Srbije.

"Svi za jedan, jedan za svi!"

Ove reči Svetislava Pešića postale su hit prošlogodišnjeg Mundobasketa u Manili.

Selektor je govorio dodatno o tome.

- Reprezentacija je drugačija od kluba. Igrači dolaze iz različitih sistema i navika, ne samo s aspekta taktike, pik-en-rola, odbrane… U klubovima su 11 meseci i apsolutno fokusirani na ta pravila. Onda dođu ovde i kažu "šta je sad ovo, treniramo dvaput dnevno?" Mi ćemo jednom dnevno, ali čitav dan, haha! Kvalitet i talenat imamo, to jeste važno, ali to nije sve, važno je kako se sporazumevamo i kako jedan drugog nadopunjujemo, kako rešavamo konfliktne situacije. Konflikt je dobar za pametne ljude, da se nađu rešenja, nadamo se da će nam iskustvo iz Manile pomoći da još brže počnemo dobro da komuniciramo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati