Košarka

Direktno.rs

22. 06. 2021. 07:06 2

Mogu li kraljice do zlata?

Košarkašice su na Evropsko prvenstvo otputovale sa ambicijom da igraju finale. Da bi to uspele, moraju da u četvrtfinalu dobiju domaćina Španiju koju do sada nikada nismo pobedili. Ali ova Španija je bez četiri najbolje igračice realno slabija od nas.

Po kvalitetu Srbiji jeste mesto u finalu, a ni zlato nije daleko. Vasić (ex Petrović), Bruks (ex Milovanović) i Ana Dabović su već godinama među najboljima u Evropi. Ovom triju se igrama u poslednje dve sezone priključila i Aleksandra Crvendakić koja je igrama zauzela mesto među najboljim evropskim košarkašicama. Uz njih četiri, tu su standardno dobre Jovanović, Čađo, Krajišnik. Videćemo i koliko će doprineti nekad nezamenljiva Dajana Butulija koja već dve godine nema klub i košarku igra samo u reprezentaciji.

Nema u Španiji Dragane Stanković koju Maljkovićeva nije povela odlučujući da na EP krene sa samo jednom peticom. Ogroman rizik, posebno što u ekipi nema nema ni Nikoline Milić koja za Srbiju igra kao naturalizovani igrač. Nikolina je rođena u Bosni i dolaskom Ivon Anderson je ispunjena Fibina kvota od jednog „stranca“ na koga svaka reprezentacija ima pravo. A Španija ima Ndur koju ćemo bez Stanković i Milić jako teško zaustaviti u reketu.

Anderson je dovedena da igra na poziciji pleja. Na tom mestu imamo Dabović, ali Ana već nekoliko sezona kuburi sa povredama i realno smo na toj poziciji veoma ugroženi. Zato je dovođenje pleja logičan potez. Da li je izbor pao na pravu igračicu – to je drugo pitanje. Anderson je igrala za Galatasaraj, Olimpijakos, Bešiktaš i Veneciju, koji su realno druga evropska liga. Nema NBA iskustvo. Do sada je na parketu uglavnom više razmišljala kako da poentira nego razigrava saigračice i po tome je drugačija i od Dabović i od Tamare Radočaj, kojoj se Maljkovićeva zahvalila pre dve godine. Po mnogima - prerano.

Na dve prave utakmice nismo briljirali (Grčka je zalutala na EP). Protiv Italije smo realno izgubili, ali su nam Italijanke u poslednjih 38 sekundi poklonile pobedu. Sreća i briljantna Sonja Vasić (Petrović) bili su dva faktora koji su odlučili pobednika. Protiv Crne Gore smo se pomalo mučili, ali ipak na kraju odradili posao. Maljkovićeva je očigledno krila adute pa su Dabović i Crvendakić na parketu provele samo šest, odnosno pet minuta, umesto minimum trideset. Jer Srbija sa i Srbija bez ove dve igračice - to su dve ekipe. Zato njena odluka ima smisla. Naravno, ovo se odnosi i na Sonju i Jelenu. Nije Maljkovićeva spajala u istoj petorci Anderson i Dabović, što takođe može da bude opcija koja daje rezultat.

Srbija je poznata po agresivnoj odbrani, mada smo taj naš prepoznatljivi presing po celom terenu na prvenstvu igrali jako loše. Pokušali smo sa presingom, sa udvajanjima i mogli bi se reći i „utrajanjima“, što do sada nije viđeno. Protiv iole ozbiljnije ekipe kao što je Italija to nije funkcionisalo i primili smo puno lakih koševa. To nam se protiv Španije ne sme ponoviti.

Sreda uveče će doneti odgovore na mnogobrojna pitanja. Očekivanja su ogromna, ali i ozbiljni izazovi stoje pred našim devojkama. Očekujemo da ih kraljice ipak savladaju i vrate se iz Španije sa još jednom medaljom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati