Srbija

[ Izvor: Mediji ]

06. 05. 2024. 21:41 2

Najlepši vodopadi Srbije koje morate videti (FOTO)

Zaljubljenici prirode često biraju da posete vodopade u Srbiji. Neki od njih su skriveni, pa i put do njih može biti posebna avantura kojoj se mnogi raduju, drugi su nedaleko od turističkih destinacija.

Iako se može reći da ima mnogo fascinantnijih vodopada u svetu, poput Nijagarinih i Viktorijinih, vodopadi u Srbiji jesu sjajna mesta za kratak, osvežavajući vikend odmor u Srbiji. Portal SrbNature, koji čini mala grupa ljubitelja prirode, otkrila je 113 vodopada u Srbiji, a ovo su neki od najlepših u našoj zemlji.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo, koga često prepoznaju po nazivu Mali Kolorado, nalazi se u opštini Despotovac, na padinama južnog Kučaja i 40 kilometara od Resavske pećine.

Ima karakterističan izgled zahvaljujući krečnjačkom platou sa kojeg, sa visine od 15 metara, pada slap vode. Takođe, ovaj vodopad smatra se za jednu od najneobičnijih prirodnih pojava u ovom kraju.

Zanimljivo je da iako ima malu količinu vode, nikada nije presušio. Posetiocima je posebno zanimljiv tokom zimskog perioda, kada se njegov tanani slap zaledi, uz to formirajući krhku ledenu traku visine 15 metara.

Vodopad Gostilje

Na samo 25 kilometara od centra Zlatibora, u selu Gostilje, nalazi se jedna od neizostavnih turističkih destinacija ove popularne planine - Gostiljski vodopad, gde mlaz vode pada s visine od oko 20 metara.

Voda je prilično hladna, ali stojeći sa strane imate mogućnost da osetite efekat hladnog tuša. To može da bude idealno rashlađenje tokom letnjih vrelina.

Oko vodopada postoje i prostori za uživanje - hodajući pešačkim stazama može se doći do klupica za odmor, kao i mostića. U neposrednoj blizini se nalazi fudbalski teren, dečje igralište i bazen za kupanje, koji se puni izvorskom vodom.

Za vodopad Gostilje vezuje se mit da se u njegovim virovima kupaju šumske vile, čime dobija specifičnu draž i mistiku.

Vodopad Jelovarnik

Ovaj vodopad visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime u okviru Nacionalnog parka Kopaonik.

Ovaj vodopad sa tri kaskade ostao je sakriven i za Jovana Cvijića i za Josifa Pančića, velike istraživače Kopaonika, pa je otkriven tek 1998. godine, navodi ovaj medij. Takođe je navedeno da je sakriven u šumi, pa je put do njega mala avantura.

Vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 1.113 metara. Mala reka, koja ponire stvarajući obilan vodopad, nastaje od čak sedam malih izvora koji se spajaju u jedno. Zbog toga je ovaj vodopad dobio nadimak od naroda Slap od sedam suza.

Iako ovaj nadimak nekima može zvučati tužno, vodopad je prepoznatljiv samo po srećnim legendama. Stanovnici koji žive u blizini tvrde da vodopad ispunjava želje. Samo treba da ih na ovom mestu glasno izgovorite i tako će se ispuniti. Legenda lokalaca kaže da, ako devojka odvede mladića do Jelovarnika, udaće se za njega.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se na Straroj planini, koja je poznata i po tome što se na njoj nalazi i najveći broj vodopada u Srbiji.

Vodopad je najlakše pronaći, navodi se, tako što se od mesta Dojkinci krene uzvodno uz Dojkinačku reku, putem koji prati tok ove reke. Put do Dojkinaca je asfaltiran, a od sela do vodopada Tupavica treba putovati četiri kilometara zemljanim putem.

Ukoliko želite da ga posetite, to uradite tokom proleća ili jeseni i vodite računa da to ne bude tokom sušnog perioda.

Vodopad Bigar

Ovaj vodopad takođe se nalazi na Staroj planini. Vodopad Bigar smatra se za jednog od najpristupačnijih vodopada u ovom delu Srbije, uzimajući u obzir da se nalazi pored magistralnog puta Pirot - Knjaževac, u blizini sela Kalna. Slapovi vode padaju sa visine od 35 metara, piše nova.rs, a i nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku.

Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava, navedeno je.

Blizu vodopada Bigar nalazi se malo, uređeno izletište, pa tu posetioci mogu napraviti pauzu za odmor, kao uživati u panorami. Takođe, na stotinak metara od vodopada nalazi se i manastir Svetog Onufrija koji potiče iz XV veka. Ako se krene uzvodno od Bigara, dolazi se do nekoliko plavo-zelenih jezerceta, okruženih bujnom vegetacijom.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji ispod zapadnog krečnjačkog odseka Beljanice na nadmorskoj visini od 220 metara.

Ovo prirodno bogatstvo nalazi se u ataru sela Milanovca, udaljenom od Žagubice oko 35 kilometara. Do njega se može doći asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Blizu Krupajskog vrela nalazi se veliki broj božanstvenih destinacija, pa se može svratiti i do njih ukoliko neko želi da poseti izletišta u ovom delu Srbije. Drevni manastiri Ravanica i Manasija, čuvena Resavska pećina i Senjski rudnik ubrajaju se u ovu grupu.

Legenda kaže da pod Krupajskim vrelom, na njegovom dnu, u Zlatnoj pećini punoj mistike, leži skrivena velika količina zlata koju skriva vodeni duh Tartor. Nažalost, ne radi se o blagu.

Tirkizna voda Krupajskog vrela krije veliku podvodnu pećinu, kao i veliki broj tunela koji nisu istraženi do kraja. Prilikom ispitivanja ovog područja nije pronađen Tartor i zlato koje se smatra njegovim, ali su pronađeni tragovi koji potvrđuju da su ovde nekada živeli praistorijski ljudi. Krupajsko vrelo danas je jedna od najposećenijih destinacija Srbije.

Vodopad Ripaljka

Vodopad koji se smatra jednim od najlepših u Srbiji - vodopad Ripaljka, nalazi se na samo pet kilometara od turističkog mesta Sokobanja. Najveći odsek vodopada visok je 17 metara i poznat je kao Velika Ripaljka.

Za razliku od mnogih vodopada i prirodnih bogatstava do kojih je jako teško doći, jer su nepristupačni, ovaj vodopad se nalazi na mestu do kog je lako doći. Zato je on sjajna tačka za izlet porodica s decom.

Oko vodopada smeštene su klupice, stolovi za sedenje i kamena ognjišta za loženje vatre.

Ovaj vodopad je najbolje obići krajem zime, s početka proleća, kada je najbogatiji vodom, i zbog toga što se može dogoditi da, ako do njega odete u leto, nećete ga ni videti, jer presuši. Ripaljka je dobila naziv po narodnoj reči ripnuti, odnosno skakati, jer skače sa litice visoke 17,5 metara.

Piljski vodopad

Piljski vodopad nalazi se na visini od 64 metara. Jedan je od najpopularnijih turističkih odredišta na Staroj planini i nalazi se na udaljenosti oko pet kilometara od sela Topli Do.

Staza od Toplog Dola do Piljskog vodopada je veoma dobro obeležena i nije previše zahtevna, osim poslednjih par stotina metara pre Piljskog vodopada, gde je važno obratiti pažnju ukoliko je klizavo.

Za njega se saznalo tek 2002. godine, a ranije su zа njegа znаli sаmo stanovnici selа Topli Do.

Poseta ovom vodopadu uglavnom se preporučuje pustolovima sa iskustvom i ljubiteljima prirode. Blizu vodopada nalaze se još dva prelepa slapa, 40 metara visok Čunguljski skok i nešto malo manji Kurtulski skok.

Vodopad Veliki buk

Vodopad Veliki buk nalazi se u okviru spomenika prirode Lisine, u blizini Despotovca, zbog čega ga nosi naziv i vodopad Lisine.

Veliki buk visok je oko 25 metara, a stvoren je od rečice Vrelo, čiji se izvor nalazi oko 350 metara uzvodno od Velikog buka. Sama površina oko vodopada, kao i oko celog područja Lisina, veoma je uređena, sve ima jasna obeležja i pristupačno s lakoćom. Takođe, pored vodopada se nalaze restorani i prenoćišta.

Ovaj nesvakidašnji vodopad na padinama Beljanice, zbog svoje lepote i pregršt voda, jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih bigrenih vodopada u Srbiji. Veliki broj turista ga poseti svake godine.

Kaluđerski skok

Kaluđerski skok ili Kaluđerski skokovi je vodopad i "dragulj" istočne Srbije, lociran na Staroj planini, ispod najvišeg vrha - Midžor. Tačnije, vodopad se nalazi na pritoci Rakitske reke - Kaluđerskoj reci.

Pad počinje na nadmorskoj visini od 1554 metara. Kaluđerski skok se čak ubraja u najviše u Srbiji, a visok je 232 metra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati