Košarka

M. Z.

11. 02. 2024. 22:59 1

Poraz košarkašica, ali još mogu na OI: Evo i kako

Košarkašice Srbije su u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre poražene od Australije sa 75:73, usled čega još nisu obezbedile olimpijsku vizu, te će sada pratiti meč Nemačka - Brazil.

Napomenimo i to, našim devojkama na tom meču, koji se igra tačno u pomoć, odgovara svaki ishod osim pobede Brazilki od tačno sedam poena razlike, i to ako ubace 74 ili više poena.

Naše košarkašice su odlično započele meč protiv prvog favorita kvalifikacione grupe u Belemu, sjajno su igrale odbranu, dok su u napadu profitirale od veoma dobrih akcija Ivon Anderson. Ta kombinacija je potpuno okovala Australijanke, koje nisu u prvoj četvrtini mogle da pariraju, pa je Srbija stekla dvocifrenu prednost.

U više navrata su izabranice Marine Maljković imale plus 10, a sa tom razlikom su otišle na prvi obavezni odmor (22:12), što je davalo dobru početnu osnovu za dalji tok meča protiv Australije.

Međutim, druga četvrtina donela je promenu - rivalke su promenile odbranu, na šta košarkašice Srbije nisu najbolje reagovale, pa se, malo po malo, topila prednost naših devojaka. Finiš poluvremena je pripao Australijankama, koji su najpre stekle tri poena viška, da bi na veliku pauzu otišle sa minimalnom prednošću - 34:35.

U trećoj četvrtini su protivnice konstantno vodile, u više navrata su imale plus šest, da bi sredinom deonice došle i do najvećih plus sedam (42:49). Pokušala je Marina Maljković nešto da uradi, na tajm-autu je dizala glas na izabranice kako bi ih trgla, u čemu je donekle uspela, pošto se u poslednjih 10 minuta ušlo sa tri poena zaostatka - 48:51.

A onda, u četvrtoj četvrtini su naše košarkašice zategle odbranu, što je otvorilo put ka nekim lakim poenima. A oni su, opet, doneli i preokret. Tako su posle trojke Dugalić naše košarkašice došle do prednosti od 54:53, potom su se nadovezali poeni Anderson, te pogoci posle velike borbe i Srbija je otišla na plus šest (62:56).

No, nisu se Australijanke predavale, uspele su da taj minus istope, pa se ušlo u neizvesnu završnicu. U tom uzbudljivom finišu protivnice su se bolje snašle, pa su na kraju slavile sa 75:73 i tako sa tri pobede otišle na Olimpijske igre. U Pariz mogu i naše košarkašice, ali će morati da sačekaju kraj meča Brazil - Nemačka. Na tom meču našim devojkama svaki ishod odgovara osim pobede Brazilki od tačno sedam razlike, i to uz 74 i više postognutih poena.

SRBIJA - AUSTRALIJA 73:75 (22:12, 12:23, 14:16, 25:24)

Dvorana: "Arena Giljerme Paraense" u Belemu. Sudije: Džoni Batista (Portoriko), Gvidas Gedvilas (Litvanija), Karmelo de la Rosa Alvarez (Portoriko).

SRBIJA: Raca 3, Rosić 4, Čađo 3, Jovanović, Anderson 20, Stanković 16, Nogić 9, Janković 2, Katanić, Dugalić 6, Krajišnik 6, Đorđević 4.

AUSTRALIJA: Melburn 10, Megden, Alen 10, Smit, Megbegor 11, Tolo 13, Džordž 10, Blikavs 2, Borlejs 12, Džekson, Vitkomb 7, Rid.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati