Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

05. 07. 2024. 10:54 0

Njegov tim gazi redom na EP, a mnogi ne znaju ko je on

Selektor Španije jedan je od najzanimljivijih ljudi na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, jer fudbalski ljubitelji do pre nekoliko godina nisu znali ko je on.

Evropsko prvenstvo u fudbalu stiglo je do završnice - ostalo nam je još osam timova, a utakmicom Španije i Nemačke počinju četvrtfinala na EURO 2024! Ovaj meč biće zanimljiv jer se na osnovu dosadašnjem dela turnira baš reprezentacije Španije i Nemačke ističu kao glavni favoriti za osvajanje trofeja - Nemci su dobro odigrali kao domaćini EURO 2024, a Španci su najviše pokazali na prva četiri odigrana meča.

Tvorac ekipe koja igra najbrži i najzanimljiviji fudbal na Evropskom prvenstvu je malo poznati španski stručnjak Luis de la Fuente. Do imenovanja na selektorsku poziciju za njega su znali samo veliki zaljubljenici u španski fudbal, jer van granica svoje zemlje nije ostavio gotovo nikakav trag. Reč je o nekadašnjem levom beku rođenom 1961. godine, koji je kompletnu igračku karijeru proveo u svojoj zemlji.

De la Fuente je ponikao u školi Atletik Bilbaa, išao na pozajmicu u razvojni tim Bilbao Atletik, pa najveće uspehe u karijeri postigao sa matičnim timom. Osvojio je dve šampionske titule, Kup Kralja i Superkup koji je timu dodeljen nakon osvojene duple krune. Usledili su Sevilja, još dve sezone u Atletiku i kraj karijere u Alavesu. Uspeo je devet puta da obuče dres mlađih kategorija u reprezentaciji Španije, od čega je jedan meč bio za Olimpijsku selekciju. Sve u svemu, karijera koja nije bila impresivna.

Ni početak trenerske nije obećavao mnogo - niželigaši Portugalete i Aurera, pa rad u mlađim kategorijama Sevilje i Atletik Bilbaa. Zatim i dva mandata na klupi Bilbao Atletika, razvojnog tima ekipe koja je simbol Baskije. Na svom prvom velikom poslu, nakon što je preuzeo Alaves, Luis de la Fuente proveo je samo tri meseca. Ispostavilo se da je taj kratak mandat iz 2011. godine i poslednji njegov dodir sa klupskim fudbalom. Pa gde je onda Luis bio skoro deceniju i po?

Fudbalski savez Španije očigledno je imao plan za njega. Verovali su da umesto dovođenja trenera i selektora iz drugih sistema mogu da stvore svog čoveka, stručnjaka od poverenja koji će rasti zajedno sa timovima koje vodi. Tako se dogodilo da početkom maja 2013. godine Luis de la Fuente sedne na klupu reprezentacije do 19 godina.

Nakon dve godine je Španija osvojila Evropsko prvenstvo u tom uzrastu, a tadašnji reprezentativci Unai Simon, Rodri i Mikel Merino danas su važan deo seniorske reprezentacije. Uspešan petogodišnji mandat na klupi omladinske reprezentacije Luis je završio selidbom na narednu poziciju u hijerarhiji - postao je selektor tima do 21 godina.

Odmah naredne godine Španija je osvojila Evropsko prvenstvo za mlade, a u timu su se pored Simona i Merina našli i fudbaleri poput Danija Olma i Mikela Ojarzabala, aktuelni reprezentativci Španije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Španija je prilično ubedljivo stigla do oba trofeja, iako je 2015. godine imala manjih problema u grupnoj fazi. Zanimljivo, 2019. godine u finalu su savladali Nemce.

Pre nego što je postao selektor seniorskog tima Španije, Luis de la Fuente je ostvario još jedan veliki uspeh. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine predvodio je nacionalni tim do srebrne medalje, pošto je u finalu protiv Brazila upisan poraz nakon produžetaka. Uz nekoliko aktuelnih reprezentativaca koje smo već pomenuli na Olimpijske igre putovali su još i Mark Kukurelja, Martin Zubimendi i Pedri, pa je jasno da je najveće usprehe u trenerskoj karijeri De la Fuente ostvario sa desetak igrača iz sastava koji trenutno predvodi.

One koje nije trenirao u mlađim kategorijama reprezentacije predvodio je do osvajanja Lige nacija u leto 2023. godine, kada je trofej osvojen boljim izvođenjem penala od Hrvatske. Praktično sve igrače koje je Luis de la Fuente poveo na Evropsko prvenstvo u Nemačku, selektor Španije odveo je i do nekog od trofeja - iako u karijeri nema mnogo pehara.

Sve koje je osvojio kao trener, doneo je Španiji. Zbog toga je Luis de la Fuente jedna od najcenjenijih ličnosti tamošnjeg fudbala, ali i najodaniji vojnik saveza. Fudbalski stadion u njegovom rodnom mestu Aro na severu Španije nosi ime po njemu, a još od 1999. godine u gradu se održava revijalni fudbalski turnir u njegovu čast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati