Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

08. 07. 2024. 07:15 0

Kako da vam odmor ne propadne zbog lažne rezervacije

Zbog veštačke inteligencije za poslednjih godinu i po dana broj prevara kod rezervacija turističkih aranžmana skoro je udvostručen.

Da odmor ne bi preseo i ceh na kraju bio mnogo veći, treba biti obazriv pre davanja podataka i onlajn plaćanja. Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić kaže da je našim građanima primamljiva niska cena aranžmana, a iza toga može da se krije prevara. Na Bukingu, jednoj od najpopularnijih onlajn platformi za iznajmljivanje smeštaja, sve više je onih koji nude nepostojeće ili tuđe apartmane.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da je veštačka inteligencija sada napravila alat koji je vrlo sličan onome što rade vlasnici objekata.

- Dakle, postavljaju se svi oni elementi, parametri koje postavljaju vlasnici objekata. Kod bukinga, inače, nemamo plaćanje unapred, najčešće, ali plaćamo neki avans ili se blokiraju sredstva na kartici i onda dolazi do prevare. Skine se određeni deo novca, a objekat ne postoji, ili nije u vlasništvu i vlasnici ne znaju da su ga putnici bukirali, ili se taj objekat jednostavno uopšte i ne izdaje - objašnjava Seničić.

Pomoću veštačke inteligencije, sajber kriminalci prave lažne fotografije i snimke smeštaja koji uglavnom deluju autentično, zbog čega je teško utvrditi da li zaista postoje. Dešava se da hakuju sajt hotela ili apartmana.

Luka Milinković, stručnjak za informacionu bezbednost, napominje da se dešava da se ubace u komunikaciju pre bukinga i da vam kažu - potrebno je da platite taj smeštaj koji ste rezervisali ranije zato što je popunjen kapacitet ili se izmenila politika poslovanja.- Jednostavno ukažu na neki razlog da bi vas namamili da platite ranije. Vi dobijete poruku, oni jednostavno upravljaju nalogom tog hotela i deluje vam kao da je sve legitimno. Dešava se da ljudi tada kontaktiraju smeštaj i da im vrlo često hotel ili buking odgovori da se radi o mejlu koji treba da zanemare, da oni to nisu poslali - ističe Milinković.

Ako vam se učini da je ponuda na sajtu sumnjiva, kontaktirajte vlasnike smeštaja. Ukoliko ste prevareni, učinite isto to. Obratite se i banci i Odeljenju MUP-u za visokotehnološki kriminal. Stručnjaci, međutim, tvrde da u takvim situacijama građani retko povrate novac, jer iza prevare stoje stranci. Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić kaže da je turistima primamljiva jako povoljna i niska cena.

- Ta niska cena vrlo često bude nerealna, a to za građane predstavlja u suštini jedini uslov i razlog za odabir određenog smeštaja. Iza toga može da se krije ozbiljna prevara - rekla je Đenićeva.

Dodaje da je nadležnost turističke inspekcije i Ministarstva turizma u tom slučaju "nemoguća".

- Mi ne možemo da rešimo takve slučajeve, nemamo nadležnost za kontrolu takvih slučajeva i ovakvih prevarnih radnji - dodaje pomoćnica ministra turizma.

- Kada govorimo o smeštaju na teritoriji naše zemlje, pozivamo građane da nam se sa svakom nedoumicom obrate za savet, da provere da li je smeštaj registrovan, da li je evidentiran u centralnom informacionom sistemu Ministarstva turizma - napominje Đenićeva.- Što se tiče organizacija putovanja u inostranstvu - nismo nadležni da govorimo građanima šta da odaberu, ali treba da bude preko turističkih agencija jer su tada u mnogo većoj meri zaštićeni kao putnici - njen je savet.

Govoreći o virtuelnim agencijama, kaže da turistička inspekcija vrši kontrolu nad određenim društvenim mrežama i profilima.

- Ako je stranica registrovana u Srbiji, sa domenima RS uz pomoć tržišne inspekcije u saradnji sa MUP-om, možemo doći do onog ko stoji iza toga kao administrator. Ako je stranica sa stranim domenom, ruke su nam vezane - zaključila je Đenićeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati