Fudbal

D. Ljutić

26. 06. 2024. 18:04 2

Još para za FSS jer svi igraju fudbal - SRBIJA SAMO GLEDA

Više iz FSS ne mogu da se otresu od te budalaste ideje da fudbal u Srbiji vredi, a kamoli da za nju daju pristojno objašnjenje. Umesto po rezultatima, oni će biti vrednovani po političkoj lojalnosti i podaničkoj poslušnosti. Ali, pošto trunke skrupula još opstaju, to se ne može otvoreno reći, pa je izgovorena glupost o do sada postignutim rezultatima. A pod rezultatima se mislilo na ostvareni neuspeh. Priča o iluziji se tu ne završava.

U utakmici bez golova protiv Danske, fudbaleri Srbije nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj, već su sa dva osvojena boda i bez ijedne pobede zauzeli poslednje mesto u grupi. Tako je srpski fudbal još jednom pokazao da izreka koju je Novak Đoković izgovorio još pre početka meča da su suština "srce, glava i ona stvar", zapravo i ne važi za naše fudbalere. Ali, novci ima da se dele, jer se i neuspeh dobro plaća. Toga se niko neće odreći, zato što je to vid istaknutog patriotizma i zahvalnost navijačima.

U aprilu ove godine Fudbalski savez Srbije (FSS) dobio je još 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kao pomoć koja je neophodna za redovan rad Saveza, videlo se iz rešenja koje je objavljeno u Službenom glasniku. Ovaj novac je prvobitno bio namenjen za eksproprijaciju zemljišta, ali se sada prenosi u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade, na ime dotacije FSS-u. Savez je i ranije dobijao višemilionsku pomoć iz tekuće budžetske rezerve, iako bi novac za njihov rad (barem u teoriji) trebao da dolazi samo putem Generalnog sekretarijata Vlade, konkretno stavke "dotacije nevladinim organizacijama". FSS je tako krajem novembra dobio 211,5 miliona dinara, a krajem septembra oko dva miliona evra.

Te pare pripadaju i onim nesrećnicima koji su do poslednjeg dana navijali za Srbiju u Nemačkoj. Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović rekao je da će FSS podneti zahtev UEFA za kažnjavanje saveza Hrvatske i Albanije nakon skandiranja njihovih navijača na utakmici između te dve selekcije. Kažnjeni su skoro pa simbolično.

- Tražićemo od UEFA sankcije, makar i po cenu da ne nastavimo takmičenje - rekao je tada Šurbatović.

Eto, UEFA nas baš ceni. "Dozvolili" su nam da ne nastavimo takmičenje. Možda bi ljudi koji vode naš sport i državu mogli da porazgovaraju sa komšijama i neka njihova iskustva, a pogotovo praksu, primene u Srbiji, ako ne želimo da i u budućnosti doživljavamo razočaranja zbog "neuspeha", a postaje jasno da naš fudbal počiva na lažnim temeljima jer gotovo da i nema bazu. 

Nevolja u srpskom fudbalu je što su ekonomija, sportska politika, pa i sva druga pitanja ispred stručnih. Plaćamo cenu tome što se stručnjaci nisu izborili za autoritet. Valjda smo shvatili da nismo reprezentacija jakog pedigrea i tradicije koja može sama od sebe da savlada slabije.

Ali, već pokaznu činjenicu da je fudbal u Srbiji uništen, teško da će neko od zvaničnika da prizna. To neće proći. Ali, otkuda onda zaključak o propadanju ako su svi zadovoljni i ako se svi ponašaju racionalno u skladu sa svojim posebnim interesima? Možda i nije tako strašno i možda uopšte nije bitno što fudbal propada ako je svima na kraju ipak dobro i svako za sebe misli da je naposletku dobro prošao.

Ma, i Ana Brnabić je zabrinuta. Kaže da "apsolutno treba utvrditi kako se to desilo i ko je odgovaran" za to što su reprezentativci Srbije putovali hrvatskim avionom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati