Fudbal

[ Izvor: Sportklub/Milan Stojiljković ]

09. 10. 2023. 15:29 0

Centarfor kao golman: Žiru, Kejn, Pele, Kovačević, Koler...

Fudbaleri imaju običaj da kažu: igrao sam na svim mestima u timu, samo još golman nisam bio. E, ima i onih koji su stajali među stativama. Silom prilika, a ponekad i zato što vole.

U subotu veče imali smo prilike da vidimo kako je Olivije Žiru silom prilika morao na gol Milana u finišu meča sa Đenovom (1:0) pošto je čuvar mreže Rosonera Majk Manjan dobio crveni karton.

Francuski golgeter je imao jednu sjajnu intervenciju, imao je i sreće kad su domaći fudbaleri pogodili prečku iz slobodnog udarca, tek ova situacija podsetila je na slične u daljoj i bližoj prošlosti.

Navijačima Crvene zvezde možda je ostalo u sećanju kada je Milan Biševac septembra 2006, posle povrede golmana Ivana Ranđelovića, stao na gol crveno-belih poslednjih petnaestak minuta revanš meča Kupa UEFA protiv češkog Slovana iz Libereca. Pošto je tadašnji trener Zvezde Dušan Bajević već napravio tri izmene, rukavice je uzeo u to vreme komandant odbrane crveno-belih i - uspeo da odbrani dva zicera češkim igračima.

- Morao sam na gol, učinio sam najbolje što sam mogao, ali nije mi to bila uteha pošto smo izgubili - prokomentarisao je tada Milan Biševac.

On je uspeo da saučuva svoju mrežu za razliku od, recimo, Tihomira Bate Ognjanova. U starijim knjigama može da se pronađe podatak kad je povređenog Srđana Mrkušića 1952. godine u Splitu zamenio Ognjanov, a Hajduk na kraju savladalo Zvezdu sa čak 6:0.

U istoriji crveno-belih još u dva slučaja igrači su se iskazali kao čuvari mreže. Jednom je centarfor Darko Kovačević stavio rukavice, u pobedi nad Radom od 8:1, a potom i bek Dragan Šarac u Smederevu kad je Zvezda slavila sa 5:3. I tada je bio povređen Ivan Ranđelović.

Ono što je bitno kad je Biševac u pitanju je da je on bio prvi Zvezdin fudbaler - golman na evropskoj utakmici.

Hari Kejn se nije proslavio

Navijači Totenhema pamte da je sadašnji golgeter Bajerna Hari Kejn takođe stao na gol kada je Ugo Loris dobio crveni karton na meču grupne faze Lige Evrope između londonskih Petlova i grčkog Asterasa oktobra 2014. godine.

Pošto su Sparsi već izvršili sve tri izmene Kejn je prihvatio izazov da stane između stativa. Međutim, nije se snašao, navijači Arsenala bi rekli da se baš obrukao, jer mu kod slobodnog udarca za Grke lopta prošla bukvalno kroz ruke i ušla u gol.

Naravno, fanovi Totenhema mu nisu zamerili jer je prehodno na istoj utakmnici postigao - tri gola!

Jan Koler golman kola u Bundesligi

Nekadašnji češki golgeter Jan Koler je imao još interesantnije iskustvo u Bundesligi. Na istoj utakmici je dao gol, a onda stao između stativa. U sezoni 2002/03. u meču Bundeslige protiv minhenskog Bajerna, tadašnji golman Dortmunda Jens Leman je isključen u drugom poluvremenu zbog drugog žutog kartona, a Borusija je tada već iskoristila tri zamene. Koler, koji je već bio strelac u prvom poluvremenu, prešao je iz napada na mesto golmana.

Tim iz Dortmunda je u tom trenutku imao samo devet igrača jer je prethodno crveni karton dobio i Torsten Frings, ali je Koler toliko dobro branio da ga je nemačka štampa proglasila za golmana kola u Bundesligi.

Teri menjao dvojicu golmana

Džon Teri, legendarni kapiten Čelsija, stao na gol londonskog kluba u meču sa Redingom (1:0). Bilo je to oktobra 2006. kad su teško povređena oba čuvara mreže Petr Čeh i Karlo Kudićini.

Pamti se i da je rukavice uzeo i tadašnji fudbaler Šefild Junajteda Fil Jagielka. Bilo je to pretposlednjeg dana u sezoni 2006/07, u meču sa favorizovanim Arsenalom zamenio je povređenog golmana Pedija Kenija pri vođstvu od 1:0. Čitavih pola sata je čuvao gol i - sačuvao. Šefild je pobedio, a Jagielka postao pravi heroj.

- Nisam uopšte bio zabrinut kad je Fil stao na gol, samo je dobio šansu da se proslavi i postane igrač utakmice - sijao je posle meča tadašnji menadžer Šefilda Nil Vornok.

O’Šej tražio duple premije

Mnogo manji pritisak imao je Irac Džon O’Šej kad je februara 2007, pri rezultatu 4:0 za Mančester Junajted protiv Totenhema, zamenio povređenog Van der Sara. Irac se šalio posle meča i tražio deo premije holandskog golmana.

Emerson ostao bez svetske titule

Priča čuvenog brazilskog veznog igrača Emersona jedna je od najbizarnijih u istoriji fudbala. U vreme dok je igrao za Romu, bio je kapiten reprezentacije Brazila na pripremama za Svetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Koreji. Međutim, samo 24 časa pre početka takmičenja, teško je povredio desno rame na treningu dok je - branio!?

- Svi saigrači su tada bili uz mene, ali samo onaj ko je nekad bio u mojoj koži može da shvati kako sam se osećam - u suzama je objašnjavao Emerson zašto je za njega Mondijal bio završen pre nego što je i počeo.

Saigrač Kafu ga je zamenio kao kapiten, a Brazil je osvojio titulu prvaka sveta. Emerson se umesto na pobedničkom postolju, nalazio kod kuće u postelji…

Nesavladivi Tarnat odmenio Kana

Nezaboravnu epizodu na golu imao je i Mihael Tarnat, nekadašnji fudbaler Bajerna i nemački reprezentativac. Sezone 1999/2000 kad je Bajern gostovao u Frankfurtu, golman Oliver Kan se povredio u sudaru sa saigračem Kufurom, dok je rezervni čuvar mreže Bend Dreher posle samo 10 minuta morao da napusti igru, takođe, zbog povrede. Tarnat je tada uzeo rukavice i čitavih pola sata odolevao napadima fudbalera Ajntrahta, koji su do tog trenutka vodili sa 1:0, a na kraju meča izgubili sa – 2:1!

Pele dao het-trik i stao na gol

Po mnogima najbolji fudbaler svih vremena slavni Brazilac Pele svojevremeno je stao na gol Santosa kada se povredio reprezentativni golman Gilmar. Bilo je to u polufinalu Kupa Brazila protiv Gremija. Pele je na tom meču postigao het-trik, a zatim stao na gol i do kraja utakmice sačuvao mrežu…

U istoj ulozi oprobao se i njegov zemljak Dani Alves dok je igrao za Pari Sen Žermen u Kupu Francuske protiv Sošoa.

Istina, trajalo je kratko. nepun minut, a živi zid je uspešno odradio posao. Ali piše mu se da je bio i golman.

Vidić bodrio Rija, ali nije vredelo

Iskustvo između stativa ne baš lepo ima i nekadašnji engleski reprezentativac Rio Ferdinand, čuveni partner Nemanje Vidića u half liniji Mančester Junajteda. Stao je na gol Crvenih đavola 2008. u četvrtfinalu FA kupa protiv Portsmuta pošto se Edvin Van de Sar povredio, a njegova zamena Tomaš Kuščak skrivio penal i dobio crveni karton.

Ferdinand je stao na gol, Vidić ga je bodrio, ali iako je pročito stranu u koju će Sali Muntari šutirati, nije uspeo da odbrani penal. Portsmut je slavio na Old Trafordu i otišao u polufinale.

Bilo je još sličnih primera u daljoj ili bližnoj prošlosti. Da li se vi sećate još nekog?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati