Politika

Direktno.rs

17. 08. 2024. 10:55 1

NADA: Ograničavanje visine kamatnih stopa da bude za sve kredite

"Predlog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji Narodna banka Srbije usaglašava sa Vladom Srbije i u čiju sadržinu je poslanička grupa Novi DSS-POKS-NADA imala uvid reguliše visinu promenljivih i fiksnih kamatnih stopa koje banke odobravaju klijentima. Međutim, za najzastupljenije kredite, poput gotovinskih, zakon ne ograničava već zapravo ujednačava kamatnu stopu na nivou koja može biti 20% do 25% (procenata, ne procentnih poena) viša od prosečne kamatne stope u bankarskom sektoru za taj proizvod, ne precizirajući njen najviši nivo", rekli su iz Poslaničke grupe Novi DSS-POKS-NADA, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Kada je reč o kreditnim karticama ili dozvoljenom minusu Zakon je restriktivniji i ide više u korist klijenata, jer kamatnu stopu limitira na visinu zatezne kamate uvećane za 4, odnosno 6 procentnih poena, što čini najvišu dozvoljenu kamatnu stopu od 18% odnosno 20%, za razliku od sadašnjih 30ak%.

Naša poslanička grupa načelno pozdravlja ograničavanje visine kamatnih stopa, ali smatra da treba da se odnosi na sve kredite. Mera je i zakasnela jer duže od godinu dana ukazujemo na ogromne profite koje ostvaruju banke na teret građana i privrede. Banke u Srbiji, od kojih 80% čine strane banke, u 2022. i 2023. godini ostvarile su dobit od 1,9 milijardi evra, a tokom pet meseci ove godine ostvarena dobit iznosi čak 675 miliona evra. Novi DSS i POKS su zato i predlagali izmene zakona kojim bi bio oporezovan ekstra profit banaka i deo njihove enormne zarade bio vraćen državi, ali to nije naišlo na podršku vlasti.

Konačni stav o Zakonu naša poslanička grupa formiraće nakon detaljne analize kada NBS Narodnoj skupštini uputi finalni predlog Zakona. Upozoravamo predlagače Zakona i na opasnost da banke manje prihode od kamata kompenzuju povećavanjem tarifa naknada koje naplaćuju klijentima u vezi za održavanjem računa, korišćenjem kartica i usluga digitalnog bankarstva", zaključili su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati