Politika

[ Izvor: Vreme ]

09. 04. 2024. 13:50 22

"Opasno je ako je Vučić ponudio Makronu da Srbija bude nuklearna deponija"

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za "Vreme” da iako je najviše vremena odvojeno za priču o Kosovu, razgovori o nuklearnom otpadu su potencijalno opasni, ukoliko je Vučić ponudio da Srbija bude nuklearna deponija.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje za "Vreme” da su najintrigantije teme zapravo one o kojima je najmanje bilo reči.

- Ja msilim da bez obzira kako je predstavljeno u javnosti, oko Kosova nema nikavih značajnihjih proboja. Vučić nije mogao da dobije podršku oko neulaska Kosova u Savet u Evrope. Bilo je to jasno jer je Makron pominjao i Banjsku - kaže Jakšić.

On objašnjava da treba uvideti i da su prioriteti Vučića i Makrona potpuno drugačiji. Dodaje da je podrška Vučiću na evropskom putu zasnovana na konfekcijskim izjavama i da su napravljene serije ekonomskih ugovora, jer je uobičajeno da takve posete budu propraćene ekonomskim dogovorima. Jakšić za "Vreme” pak ukazuje da se dve stvari ističu.

- Jedna je ugovor o kupovini 12 rafala. Koji pokazuje nameru Vučića da Srbija bude najnaoružanija na Zapadnom balkanu što je deo njegovih ambicija da Srbija bude prva u svemu u regonu. Ali, ta kupovina može da ima pozitivne efekte zato što mislim da će smanjiti malo pritisak Zapada koji je postojao u vreme dok je Srbija vojne napavke vršila iz Rusije - kaže Jakšić.

Objašnjava da se time balansira i smanjuju pritisci što je pozitivno za evropsko približavanje, koje je ionako ozbiljno ugroženo neuvođenjem sankcija Rusiji i uzdržavanjem od mnogih evropskih rezolucija koje kritikuju agresiju na Ukrajinu. Kako kaže, ovo može da ima daleksežniji značaj koji je veći od samo 12 aviona i oporavka ratne flotile.

- Druga, meni najvažnija stvar, tiče se nuklearnog programa, o čemu najmanje znamo i to me najaviše i brine. Bilo je pominjano u konteksu dve posete da će biti razgovora o nuklearnom otpadu. To je intrigantno i potencijalno opasno, ukoliko je Vučić ponudio da Srbija bude nuklearna deponija - rekao je Jakšič.

On dodaje da je poprilično simptomatično da na tu temu imamo najmanje informacija.

- Pri tom sam duboko uveren da ukoliko od nekoga kupite nuklearne reaktore onda ulazite u visok stepen zavisnosti. To je slično kao ruski gas. S jedne strane je dobro što se potvrđuje konkretnija orijentacija ka Zapadu, ali način na koji se to plaća može da bude loš po ovu zemlju.Tako da je to slatko - kisela kombinacija - zaključuje Jakišić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati