Politika

[ Izvor: Politika ]

08. 04. 2024. 10:23 5

"Srbija druga u svetu po količini PARA, koje dobija iz fondova EU"

Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da Srbija postane članica Evropske unije (EU) što je pre moguće, ali od Srbije, političke volje u zemlji, zavisi kada će postati deo Unije, izjavila je za Politiku ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

- Srbija je donela odluku i aplicirala je za članstvo u EU i time ušla u proces, gde prihvatate kriterijume tog procesa koji se moraju ispuniti da biste napredovali u tom procesu - dodala je Ben David.

Ben David ukazuje da je Srbija druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU.

- Paralelno sa tim, Švedska bilateralno daje oko 13 miliona evra godišnje od početka 2000-tih. Ta podrška sastoji se u pomaganju Srbiji da sprovede reforme kako bi ispunila kriterijume za prijem u EU - objasnila je ona i dodala da "ne postoji drugi međunarodni igrač koji bi ponudio iste mogućnosti".

Upitana da li je zabrinuta da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da se proširi na Evropu, Ben David je rekla da je to ne brine, odnosno da je uverena da će Ukrajina pobediti u tom radu, a Rusija izgubiti.

- Zato je prioritet broj jedan da podrežavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ulaskom u NATO, Švedska je bezbednija, a NATO je postao jači. NATO je sredstvo demokratije, neagresivan savez, savez za mir i saradnju - rekla je Ben David.

Na komentar da se građani Srbije ne bi saglasili sa tim i 1999. godini, Ben David je objasnila da Švedska tada nije bila članica Alijanse, "ali ono što se dogodilo tada je bio poslednji pokušaj da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu i da se zaustave konflikti na zapadnom Balkanu koji su dugo trajali".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati