Politika

[ Izvor: N1 ]

13. 09. 2022. 11:10 6

Vučić: Realna politika ne može da počiva na mitovima

U Skupštini Srbije počela je posebna sednica na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Vučić je poslanicima poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima, te da su želje naroda maksimalističke, a mogućnosti oskudne.

Na zvaničnom dokumentu koji je danas na dnevnom redu piše da je podnosilac izveštaja Vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane, kako je navedeno „aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora“, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosudja, energetike pa do dijaloga privrednih komora, transporta opasnog tereta i nestalih lica, što je poslednje poglavlje.

Poslanici Dveri i Narodne stranke podneli su i svoje predloge rezolucija o Kosovu i Metohiji, dok su poslanici Stranke slobode i pravde najavili inicijativu o formiranju skupštinske komisije koja bi sačinila platformu za pregovore.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić pozdravio je na početku sednice Vučića, dok je poslanicima rekao da će rasprava trajati pet sati i da će svi imati priliku da govore.

Sednicu sa galerije prate i predstavnici Srba sa Kosova i Metohiji.

Sednica je počela raspravom sa poslaničkom grupom Možemo - Zajedno oko primedbi gde će da sede u skupštinskoj sali, jer su drugi poslanici seli na njihova mesta.

Vučić je u svom obraćanju poručio da je Narodna skupština pravo i jedino mesto gde se dubinski može voditi razgovor o Kosovu i Metohiji i definisati zajednički cilj koji će, ne samo obavezivati, već i podstaći da se po tom pitanju prevaziđu sve političke razlike.

Tamo na tom prostoru našem, zajedničkom i srpskom i albanskom, treba da pronađemo život, život za Srbe i ništa manje života za Albance, istakao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, to je zadatak koji moramo da završimo da bismo opstali kao država i narod, a sve ostalo vodi ka povlačenju, gubitku i novim pustim snovima.

"Kao neko ko se zakleo nad Ustavom Srbije, sve dok budem mogao utičem, Srbija neće ni posredno, ni neposredno priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od legitimne borbe za državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava", izjavio je Vučić.

"Politika Srbije po pitanju Kosova i Metohije vođena je između željenog i mogućeg, s tim što narod ima maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

"To što moramo najviše da čuvamo su naši ljudi na Kosovu i Metohiji", naglasio je on i podsetio da je pozicija Srbije još teža zbog velikog konflikta na istoku Evrope.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati