Politika

[ Izvor: Danas ]

10. 09. 2022. 11:00 9

Đorđević: Drašković je pomešao dokumente i ljude

Najnovija knjiga Vuka Draškovića obiluje neistama, kojima on pokušava da opere svoju tužnu političku biografiju, tvrdi Mlađan Đorđević, lider pokreta Oslobođenje, povodom toga što je u Draškovićevom autobiografskom delu „Ožiljci života“ označen kao začetnik ideje „srpskog sveta“ u vreme vlasti Borisa Tadića.

U poglavlju „Vašington, Moskva, Brisel, Jerusalim“, u kome pominje i da će se tajne ahrive Državne bezbednosti otvoriti 2067. godine, Vuk Drašković, lider SPO, piše:

„Po instrukcijama Mikija Rakića, Tadićevog koordinatora Službi bezbednosti, ministar iz SPO, čije ime neću ni da spominjem jer je on i toga nedostojan, proglasio je da je formirao „Izvorni SPO“. Zajedno sa Mlađanom Đorđevićem, Tadićevim savetnikom, sastavio je dokument o zaštiti Srba u Crnoj Gori, u BiH, u Makedoniji, u Hrvatskoj i na Kosovu. Planirano je i da se, pri srpskm crkvama, parama države Srbije, otvaraju obdaništa za decu, srpske škole, srpske gimnazije…Tada su „Izvorni SPO“ i Vlada Srbije postavili temelje srpskog sveta“.

Draškoviću je bila opsesija da postane predsednik države, te je iz te osujećenosti pomešao ljude, godine i dokumenta, kaže Đorđević u pisanoj izjavi za Danas.

On objašnjava da stranka Vuka Draškovića nije tada zbog tog dokumenta napustila vlast.

“Dokument koji sada (Drašković) kritikuje, Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, usvojen je 21. januara 2011. godine, a Drašković je bio u toj vladi do kraja mandata, 6. maja 2012 – dakle skoro godinu i po dana nakon usvajanja. Taj dokument je donet na osnovu Zakona o dijaspori i Srbima u regionu iz 2009. godine. Laž je da se Strategija odnosi na Kosovo i Metohiju, već se bavi samo odnosom sa regionom i dijasporom, iako je sam Drašković tada insistirao da se pod pojmom dijaspore podvedu i Srbi u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, što je naravno odbijeno”, navodi Đorđević.

Podseća da je tada bio sekretar Saveta za Srbe u regionu, koji je izradio Strategiju.

„Ona je do danas na snazi, niti je izmenjena, niti ukinuta i u čijoj izradi su učestvovali i „neimenovani ministar“ Srđan Srećković, ministar Bogoljub Šijaković, pokojni Vladimir Cvijan. Sve ovo govori o kvalitetu samog dokumenta koji nije bio stvar dnevne politike i političarenja, nego rezultat najšireg društvenog konsenzusa”, ističe Đorđević.

“Doprinos dokumentu dale su sve organizacije koje su se na bilo koji način bavile ovom problematikom, od Naprednog kluba, Hrišćanskog kulturnog centra, Foruma za etničke odnose, do Evropskog pokreta u Srbiji, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Građanskih inicijativa, Nove srpske političke misli, CESID-a, Moderne Srbije…”, nabraja lider Oslobođenja.

„Dakle, učestvovali su i levica i desnica, i građanisti i nacionalno opredeljeni, i evrofanatici i evroskeptici – i to je najveći kvalitet ovog dokumenta”, navodi se u Đorđevićevoj izjavi i odbacuje povezivanje sa idejom „srpskog sveta“ kakvu zastupa sadašnja vladajuća Srpska napredna stranka.

“Strategija nema veze sa „srpskim svetom“. Suština patriotizma u poimanju SNS je „srpski blok“, „srpska lista“, „srpski svet“… Nikad više srpstva na rečima, a u realnosti premijer Srbije prekriva stikerom srpski grb da i ušla u srce tog srpskog sveta”, dodaje se u izjavi.

“Više puta sam kritikovao tu ideju kao šarenu lažu koju Vučić potura patriotski orijentisanim glasačima da bi sakrio sve svoje izdaje: i na Kosovu i Metohiji, i u Republici Srpskoj i blisku saradnju s Milom Đukanovićem”, objašnjava Đorđević i ističe da Srbija “ima ustavnu obavezu da brine o našim sunarodnicima u regionu i dijaspori, i to ne zavisi od jednog čoveka i njegovog rejtinga”.

“Ta obaveza je, između ostalog, konkretizovana u Strategiji. Ono što Vučić i njegovi poslušnici danas promovišu kao Srpski svet je samo radikalsko-julovski koncept plitkog patriotizma za stranačke potrebe. Jedini rezultat toga, osim katastrofe za dugoročne srpske nacionalne interese, biće da se Srbi u regionu stavljaju pod stranačku kontrolu SNS-a, po uzoru na Srpsku listu na Kosovu i Metohiji ili Demokratski front u Crnoj Gori. Oni ne služe očuvanju Srba na Kosmetu ili u CG, već ispunjavanju stranačkih zadataka”, tvrdi Đorđević u pisanoj izjavi.

On dodaje da je i Drašković i na dugoj listi poslušnika „samo sa drugim zadatkom”.

“Vuk je protivnik Strategije koju je sam usvojio, protivnik Vučića dok sedi u njegovoj vladi već deset godina, glasni rusofob dok mu supruga prima milionske apanaže od Gasproma. I ova knjiga služi da se ta tužna biografija malo opere”, zaključuje Đorđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati