Politika

Direktno.rs

25. 02. 2020. 17:25 0

"Zelenović narušio jedinstvo opozicije"

Nakon odluke stranke Zajedno za Srbiju da 26. aprila izađe na lokalne izbore u Šapcu, saopštenjem se oglasila Socijaldemokratska stranka, koja je apelovala na stranke da "ovakvim jednostranim odlukama ne narušavaju jedinstvo opozicije".

- Podsećamo da je Ujedinjena Demokratska stranka, čija je članica i Zajedno za Srbiju, u septembru prošle godine na sednici zajedničkog Glavnog odbora donela odluku o bojkotu predstojećih izbora, kao i da smo vreme pre donošenja te zvanične odluke razgovarali o tome i usaglasili se da se bojkotuju izbori na svim nivoima. U suprotnom, u zvaničnoj odluci bi bilo jasno navedeno da se odluka o bojkotu odnosi samo na republički nivo izbora - navodi se u saopštenju Socijaldemokratske stranke.

Iz SDS naglašavaju da su protiv selektivnog izlaska na izbore samo u pojedinim gradovima.

- Socijaldemokratska stranka ne odbacuje argumente u prilog izlasku na lokalne izbore, jer u određenim okolnostima to ne predstavlja ugrožavanje bojkota na republičkom nivou i čak može ojačati krajnje efekte tog bojkota. Međutim, odbacujemo ideju selektivnog izlaska na lokalne izbore samo u određenim gradovima i jednostrano donošenje odluka, koje je suprotno osnovnom principu demokratskog odlučivanja. Smatramo da je u politici u promenjenim okolnostima opravdano i odgovorno preispitati ranije donete odluke, ali i da je potrebno praviti razliku između dogovora o promeni odluka i jednostranog kršenja tih odluka. Stoga smatramo da je pre nego što je Zajedno za Srbiju jednostrano prekršila odluku koju smo doneli na nivou naše unije, to pitanje trebalo prodiskutovati unutar Ujedinjene Demokratske stranke, ali i celokupne opozicije koja bojkotuje izbore. Posebno je neshvatljivo da organi Ujedinjene Demokratske stranke, za razliku od Saveza za Srbiju, nijednog trenutka nisu bili čak ni informisani o tome da će Zajedno za Srbiju doneti takvu odluku, a kamoli da je takvo nešto dogovoreno.

Priželjkuju u Socijaldemokratskoj stranci da će se doći do jedinstvenog stava koji neće urušavati jedinstvo opozicije.

- U skladu sa našim apelom da se ne urušava jedinstvo opozicije, nadamo se da još nije kasno da se prevaziđu štetne posledice ovakvog jednostranog poteza Zajedno za Srbiju i da zajednički dođemo do jedinstvenog stava i odluke, rukovodeći se opštim, a ne pojedinačnim interesima. U suprotnom, nažalost, nameće se pitanje opravdanosti dalje saradnje sa onima koji ključne odluke donose jednostrano i mimo dogovora, kao i kapaciteta rukovodstva takvih stranaka za daljim učešćem u procesima ujedinjenja unutar opozicije. U ovakvim okolnostima, Socijaldemokratska stranka podvlači da je proces obnavljanja velike Demokratske stranke iznad svakog pojedinačnog aktera koji u njemu učestvuje i ne može i ne sme zavisiti od toga da li će i na koji način Zajedno za Srbiju nastaviti da bude deo tog procesa - zaključuje SDS u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati