Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 04. 2024. 14:16 12

Deo opozicije koji ide na izbore glasaće za izmene zakona koje predlaže Jovanov

Ukupno 184 poslanika podržalo je predlog izmene Zakona o lokalnim izborima, kojim se omogućava spajanje beogradskih i lokalnih izbora 2. juna. Osim predstavnika vlasti, predlog da se održi sednica i izglasa zakon podržali su i poslanici opozicije među kojim su članovi Narodnog pokreta Srbije, Zeleno-levog fronta, Ekološkog ustanka, Novog lica Srbije i Pokreta slobodnih građana. Oni će doći na sednicu i glasati za izmenu zakona, čiji je formalni predlagač šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće u ponedeljak, 22. aprila o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Izmenama je predviđeno da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana pre isteka mandata, kao i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, piše Nova.rs.

Osim poslanika okupljenih oko SNS i SPS, predlog je podržao i deo članova dosadašnje koalicije "Srbije protiv nasilja" koji je odlučio da izađe na izbore - NPS, ZLF, PSG i Ekološki ustanak.

To je potvrdila i predstanica Narodne skupštine Ana Brnabić koja je izjavila da je grupa od 184 poslanika podržala predlog.

- Ono što mi je drago jeste da je vise od dve trećine poslanika podržalo predlog izmena o dopuna Zakona o lokalnim izborima, ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona - rekla je Brnabić.

Lider Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović potvrdili su za Novu da će ovaj deo opozicije prisustvovati sednici i glasati za izmenu zakona.

Odluka da se spoje beogradski i lokalni izbori došla je, kako je izjavila Brnabić, nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Odlučili smo da prihvatimo zahtev opozicije oko SPN i koalicije NADA i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust - rekla je.

Ko će učestvovati na izborima, a ko ne?

Nakon odluke da deo stranaka u okviru koalicije "Srbija protiv nasilja" bojkotuje, a drugi izađu na beogradske i lokalne izbore 2. juna, izvesno je da će od stranaka koje su najavile učešće biti formirana druga koalicija sa novim nazivom.

Za izlazak na izbore glasali su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije i Pokret slobodnih građana. Kako kažu iz ove grupacije, ove partije će biti na jednoj listi na narednim izborima, što za Nova.rs potvrđuje i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

On kaže da će većinski deo koalicije koji je odlučio da će učestvovati na svim predstojećim izborima nastupati pod novim imenom, a da će to javnosti biti predstavljeno u ponedeljak.

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je za Novu da će ova partija ove nedelje imati sednicu Predsedništva na kojoj će se izjasniti da li će izaći na izbore i hoće li u poendeljak ići na sednicu Narodne skupštine na kojoj će se glasati o izmeni zakona.

Podsetimo, za predlog o neizlasku na izbore glasali su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno. Oni su najavili da neće učestvovati na izborima, da se izborni uslovi nisu popravili i da ne žele da učestvuju u "unapred pripremljenoj krađi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati