Zdravlje
09. 01. 2025. 10:39 2
Ne postoji bezbedan nivo konzumiranja alkohola?
Prema izveštaju zasnovanom na pregledu dostupne naučne literature, alkohol je povezan sa rizikom od niza karcinoma, posebno karcinoma dojke kod žena, nakon čega slede karcinomi koji utiču na probavni sistem.
U stvari, sam alkohol odgovoran je za skoro 100.000 slučajeva kancera i 20.000 smrtnih slučajeva od kancera godišnje u SAD, navodi se u pregledu.
- Ovaj skup naučnih dokaza pokazuje uzročnu vezu između upotrebe alkohola i povećanog rizika od najmanje sedam različitih vrsta kancera, uključujući dojke (kod žena), kolorektum, jednjak, jetru, usnu duplju, ždrelo i gkljan - navodi se u savetu.
Takođe se dodaje da što se više alkohola konzumira, veći je rizik od kancera.
- Za određene vrste kncera, poput kancera dojke, usta i grla, dokazi pokazuju da ovaj rizik može početi da raste kod jednog ili manje pića dnevno - stoji u savetu.
Zdravstveni saveti o konzumaciji alkohola mogu biti donekle pomešani, sa dokazima koji ukazuju na to da umereno piće zapravo može biti korisno za neke aspekte nečijeg zdravlja u suprotnosti sa studijama koje naglašavaju štetu za druge.
Veza između alkohola i kancera je poznata i utvrđena, ali je obično u korelaciji sa obilnim pijenjem, s tim da američke smernice o ishrani postavljaju "zdrava“ ograničenja od jednog do dva pića dnevno za muškarce i jednog ili manje za žene.
Čak je i to, kaže novi savet, previše. Procenjuje se da 17 odstood 20.000 smrtnih slučajeva od kancera povezanih sa alkoholom godišnje spada u preporučene granice potrošnje.
- U 2019. godini, procenjeno je da je 96.730 slučajeva kancera bilo povezano sa konzumacijom alkohola, uključujući 42.400 kod muškaraca i 54.330 kod žena - navodi se u savetu.
Dodaje se da je "globalno, 741.300 slučajeva kancera bilo povezano sa konzumacijom alkohola u 2020. godini; 185.100 od tih slučajeva odnosilo se na konzumaciju otprilike dva pića dnevno ili manje.
Mehanizmi delovanja alkohola na rizik od kancera
Postoje četiri mehanizma pomoću kojih alkohol može povećati rizik od kancera:
– kroz povećanje oksidativnog stresa koji oštećuje DNK i proteine
– promenom nivoa hormona, značajno se povećavajući rizik od kancera dojke
– povećanjem brzine kojom vaše telo apsorbuje kancerogene
– razlaganjem u toksično jedinjenje zvano acetaldehid, koje takođe oštećuje DNK.
- Najčešći oblik kancera povezan sa alkoholom u SAD je kancer dojke kod žena sa procenjenih 44.180 slučajeva u 2019. godini, što predstavlja 16,4 odsto od približno 270.000 ukupnih slučajeva kancera dojke kod žena - otkriva izveštaj.
Svrha ovog saveta je da podigne svest o vezi između kancera i konzumiranja alkohola, pošto skoro polovina svih odraslih Amerikanaca ne zna da ta veza uopšte postoji, prenosi Science Alert.
Međunarodna agencija za istraživanje kancera Svetske zdravstvene organizacije smatra alkohol kancerogenom grupe jedan. Ostali članovi te grupe uključuju formaldehid, jonizujuće zračenje, duvan, prerađeno meso i azbest.
Ove godine bi trebalo da se ažuriraju američke smernice za ishranu. Kancelarija glavnog medicinskog službenika takođe preporučuje ažuriranje oznaka upozorenja na alkoholu kako bi se uključilo upozorenje o riziku od kancera, kao i poboljšani obrazovni napori širom sveta, tako da pojedinci mogu da donose odluke zasnovane na najnovijim naučnim dokazima.
Komentari 2
ostavi komentar