Zdravlje

Mediji

28. 06. 2024. 16:10 6

Novak jede svaki dan ovu namirnicu! Duplo brže jača imunitet i daje snagu

Novak Đoković vrlo rado sa svetom deli savete koje njemu pomažu da ostane u odličnoj kondiciji i dobrog zdravlja. U svojoj knjizi je otkrio svoju svakodevnu ishranu, u kojoj je napisao da redovno jede manuka med.

Svi već znamo koliko je med zdrav i svi ga konzumiraju u nameri da poboljšaju svoj imunitet. 

Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po ukusu, konzistenciji i boji, a jedan od najzdravijih je manuka koji postaje sve popularniji, a jede ga i Novak Đoković. 

Med sa Novog Zelanda

Manuka med je monofloralni med koji se proizvodi na teritoriji Novog Zelanda i Australije iz nektara Leptospermum scoparium, odnosno mānuka drveta. Pokazao je antibakterijska svojstva nešto veća nego kod drugih vrsta meda.

Jedan od najskupljih na svetu

Jedan je od najskupljih na svetu, u proseku sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, a od 500 mg/kg iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma.

Njegova visoka cena je rezultat najmanje nekoliko faktora. Glavni je da se pravi od grmova čaja manuka, koji cvetaju samo 4 nedelje.

Ovaj med ima antibakterijska i antiinflamatorna i antifungalna svojstva. Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i gojaznosti, a takođe podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. To je zbog jedinjenja zvanog metilglioksal, koji je prirodni antibiotik i jak antioksidant. Zahvaljujući njemu, manuka med ne brine samo o našem zdravlju, već i o izgledu, jer usporava procese starenja ćelija

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati