Fudbal

Direktno.rs

30. 06. 2024. 20:37 2

Engleska se provukla protiv Slovačke: Belingem heroj

Engleska slavi Džuda Belingema, koji je makazicama u petom minutu nadoknade vremena uspeo da savlada Dubravku i odvede svoju reprezentaciju u produžetke, gde je Hari Kejn glavom uspeo da postigne gol i pošalje Engleze u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Na kraju je Egnleska slavila sa 2:1.

Englezi su i danas, kao i tokom celog turnira, odigrali daleko ispod svih očekivanja, što potvrđuje i podatak da danas nisu imali udarac u okvir gola! Slovaci su od samog početka jasno stavili do znanja da ih uloga autsajdera ne zanima i da će danas napasti Engleze, što su i učinili i to uspešno.

Već u petom minutu Slovaci su izveli uigran napad, Hancko je sa levog boka poslao opasan pas kroz peterac, srećom po Pikforda, tamo je zakasnio Šranc.

U 12. minutu Slovaci su opet bili opasni, ovaj put je Haraslin bio u dobroj poziciji, ali je u poslednjem trenutku izblokiran.

Englezi su donekle uzvratili posle jedne dobre polukontre, Belingem je proigrao Tripijea, kome je lopta odskočila ispred noge, pa ju je poslao daleko preko gola. Nakon toga je i Kejn imao pokušaj glavom, ali je izblokiran, pa su Englezi dobili samo korner.

U 25. minutu Slovaci su potpuno zasluženo poveli, opet su izveli sjajnu i jasno kreiranu akciju, Strelec je proigrao Šranca koji je nepogrešivo utrčao u prazan prostor i šutirao pored Pikforda za 0:1.

Slovaci su potom očekivano malo zastali, povukli se, a Englezi su i dalje bili bezopasni i prilično bezidejni sa loptom u nogama, osim što je Mejnu u nadoknadi više iz očaja šutirao sa distance bezopasno po Dubravku. Kada se sve sabere, tim Frančeska Kalcone je u potpunosti nadigrao favorizovane Engleze, koji su po četvrti put na ovom turniru daleko ispod svakog nivoa.

Geret Sautgejt je i pored očajnog prvog poluvremena odlučio da u identičnom sastavu počne i drugo poluvreme. Englezi su u 50. minutu uspeli da postignu gol, pošto je Tripije proigrao Fodena na petercu, ali je iz VAR sobe stigla potvrda očigledne nedozvoljene pozicije. Pet minuta kasnije Slovaci su mogli da reše sve dileme drugim golom, Strelec je presekao jednu loptu sredini terena, Pikford je bio van linije, ali nije uspeo da pogodi praznu mrežu.

Englezi su krenuli na sve ili ništa, ali su njihovi napadi i dalje delovali jalovo i nedovoljno opasno. Sautgejt je odlučio da uvede Palmera umesto Tripijea, Saku je prebacio na levi bok i Englezi su bili sve bolji. Ali, tek su u 78. minutu bili zapravo blizu gola, Foden je centrirao, a Kejn sa peterca glavom gađao pored stative.

U 84. minutu Sautgejt je uveo i Eberečija Ezea umesto Mejnua, što je značila još veća ofanziva Engleske.

I onda, po ko zna koji put ove sezone, Džud Belingem se pojavio niotkuda u nadoknadi vremena. Voker je u 95. minutu izveo aut, Guehi je prebacio do Belingema, a ovaj napravio makazice i postigao gol za 1:1 i tako odveo meč u produžetke.

Tek što su počeli produžeci, Englezi su uspeli da preokrenu. Eze je loše šutirao, njegov udarac je glavom skrenuo Toni ka petercu, a tamo je sačekao Kejn i glavom pogodio za 2:1!

Slovaci više nisu imali snage, a i psihološki su potpuno pali pošto ih je svega nekoliko desetina sekundi delilo od istorijske pobede.

Posle prvog produžetka, Sautgejt je odmah zatvorio kapije, uveo je Konsu i Galagera umesto Belingema i Kejna, što je značilo da Englezi nemaju nameru da više prelaze polovinu osim u slučaju da im se otvori neka kontra.

Slovaci su u finišu igrali na polovini Engleza, ali nisu uspeli da savladaju Pikforda i domognu se penala, što svakako ne bi bilo nezasluženo...

Englezi su ovako zakazali duel sa Švajcarcima u subotu u 18.00 u borbi za polufinale.

Engleska – Slovačka 2:1

(Belingem 90+5, Kejn 92 – Šranc 25)

Stadion: Veltins Arena; Sudija: Umut Meler

Engleska: Pikford – Guehi, Stons, Voker, Tripije (66. Palmer) – Meinu (84. Eze), Rajs – Foden (90+4 Toni), Saka, Belingem (106 Konsa) – Kejn (106 Kalager)

Slovačka: Dubravka – Škrinijar, Vavro, Pekarik (108. Tupta), Hancko, Lobotka, Duda (81. Benes), Kucka (81. Bero) – Šranc (90+3 Đomber), Haraslin (61. Suslov), Strelec (61. Boženik)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati