Zdravlje

Direktno.rs

29. 08. 2021. 13:48 1

Zašto bi trebalo da jedemo posle treninga?

Verovatno već znate da je dobra ideja da pojedete užinu nakon odlaska u teretanu, a možda ste se zapitali šta se događa s vašim telom kada to ne učinite.

Dobra je ideja jesti i piti sat vremena nakon vežbanja kako biste maksimalno iskoristili prednosti oporavka i povratili energiju.

Čekanje duže da jedemo nakon treninga dugoročno neće naneti mnogo štete našem telu, ali ako steknete naviku da to radite, to potencijalno može dovesti do narušavanja zdravlja. Ovo će se desiti vremenom. Dakle, propuštanje jednog obroka vam neće biti toliko štetno, ali ako ovo postane navika, može doći do problema. Ako vežbate ujutro i zatim ne jedete nekoliko sati, vaše telo neće imati energiju da funkcioniše.

Uvek treba jesti nakon treninga

Ako vežbate ujutro ili rano naveče bez da jedete, vaše telo će iskoristiti uskladištenu energiju. Prvo, vaše telo će uroniti u vaše zalihe glikogena, koje telo koristi za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi. Glikogen će se menjati dok punite zalihe energije, a za to je potrebno vreme, pa se vaše telo može nakratko promeniti.

Kako mozak pokušava očuvati energiju, on je prisiljen da uspori neke svoje funkcije. Ako mozgu ponestane šećera, ne može odmah doći do drugih izvora, pa se njegova funkcija smanjuje. Zato imate osećaj nesvestice ako ne jedete nekoliko sati.

Gubitak mišića i grčevi

Ako vašem telu nedostaje glikogena, ono prelazi na lako dostupne izvore energije, poput masti. Ako nema masti, onda će koristiti mišiće. Ako vaše telo degradira mišiće kako biste imali energije, moguće je da izgubite mišićnu masu i da oslabite. Ako ste se oznojili, verovatno ste izgubili i tonu elektrolita, što može dovesti do grčeva mišića.

Ako ne jedete i ne pijete, ostaćete dehidrirani nakon treninga. Čak i pod optimalnim uslovima doći će do povećanja znojenja i dehidracije. Ako ne zamenite količine, to može uzrokovati neravnotežu elektrolita. Našem telu su potrebni elektroliti za pravilnu funkciju srca i mišića.

Najbolje što možete učiniti jeste da ostanete hidrirani, čak i ako ne jedete odmah nakon treninga, nemojte zanemariti unos vode. Nije vam potrebno piće bogato elektrolitima, osima ko niste obavili intenzivan trening dok su temperature visoke. Naravno, nemojte zaboraviti ni na hidrataciju pre treninga. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati