Zdravlje

Direktno.rs

05. 06. 2021. 07:14 0

Zaboravljate i misli su vam zbrkane? Evo šta je rešenje

"Magla" u mozgu naziva se neprijatno iskustvo kada se potpuno isključimo za vreme važnog sastanka ili se borimo kako bismo artikulisali misao bez obzira na to što smo to učinili već bezbroj puta...

Za mnoge ovo nije česta pojava, a jednom kad neprijatan trenutak prođe, na to se i zaboravi. Ali, ako često imate "maglu" u glavi i gubite fokus, to može loše uticati na normalno funkcioniranje. Ovakvo stanje otkrivaju slaba koncentracija, zaborav i nejasne misli.

Doktorka Meri Elen Kuiceno pojašnjava kako ona može biti i posledica nesanice, određenih lekova, stresa i poremećaja u ponašanju, bolesti štitne žlezde i hroničnog bola. Iako naš mozak čini samo dva odsto telesne mase, on potroši oko 20 odsto celokupne energije.

Kako pobediti ovaj problem?

Stručnjaci smatraju da je najbolji način za rešavanje ovog problema pronaći mu uzrok.

Na primer, autoimune bolesti ili dijabetes mogu biti uzrok za maglu u mozgu, pa bi trebalo tretirati te probleme. Poznati uzrok je i stres. Nikako ne zanemarujte kvalitetan san, a potrebno je spavati sedam do osam sati u danu kako bi organizam, a i mozak, normalno funkcionisali. Bilo koji oblik aktivnosti će vam pomoći da lakše utonete u san.

Ejden Turner, psihoterapeut, takođe zagorava vežbanje kako bi se pobedio ovaj osećaj: "Istraživanja su dovoljno puta potvrdila da telesna aktivnost utiče na kognitivne sposobnosti. Zbog nje se povećava dotok krvi u mozak, a to će promeniti mozak od molekularnog do bihevioralnog nivoa tako da štiti našu memoriju i mogućnost razmišljanja".
Upozorenje da se pozabavite sobom

Suočavanje s poznatim uzrocima, bilo da je reč o psihičkim stanjima ili poboljšanju navika spavanja i uključivanja telesnih aktivnosti u dnevnu rutinu, može uticati na to da simptomi potpuno nestanu. Ali ako problem ne prolazi i simptomi postanu ozbiljni bez logičnog objašnjenja, doktori smatraju da je vreme da porazgovarate s lekarom.

Najčešće je osećaj da imamo maglu u mozgu upozorenje da bi trebalo da se pozabavite sobom. Pošto živimo u kulturi gde nas okružuju nezdrave navike, poput manjka sna, stresa i loše ishrane, previše posla, treba se i time pozabaviti. Umesto da u kući provedete dan, izađite na vazduh, prošetajte, družite se ili opustite na način koji vama najviše odgovara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati