Slobodno vreme

Promo

09. 09. 2024. 13:48 1

Koliko su stare vaše zimske gume i kada je vreme za zamenu

Bez zimskih guma vožnja zimi može biti izuzetno otežana, pa čak u nekim ekstremnim situacijama i nemoguća.

Ova vrsta pneumatika omogućava bolje prianjanje i kontrolu na klizavim i zaleđenim putevima. Međutim, mnogi vozači ne obraćaju dovoljno pažnje na starost svojih zimskih guma i na to kada ih je potrebno zameniti. Kao i svaki drugi deo vozila, i gume imaju svoj vek trajanja, a zamena u pravom trenutku je neophodna kako bi se održala maksimalna sigurnost na putu.

Činjenica je da se gume se menjaju a u kom trenutku i koliko brzo će se to dogoditi zavisi od nekoliko faktora. Starost guma, način održavanja guma ali i vaše vozačke navike u velikoj meri će uticati.

Zašto je starost zimskih guma važna?

Gume nisu samo običan deo opreme vozila; one su jedini deo koji dolazi u direktan kontakt sa kolovozom i preuzimaju težinu celog vozila, dok istovremeno omogućavaju vožnju po različitim vremenskim i putnim uslovima. Zbog toga, kvaliteta guma direktno utiče na performanse vozila, ali i udobnost vožnje. Stare gume gube svoje osnovne karakteristike, što može ozbiljno uticati na sigurnost vozača i putnika.

Postoje različiti razlozi zbog koji se zimske gume troše brže. Pored lošijeg kvaliteta tu je i neadekvatno odlaganja, kao i vožnja u uslovima koji nisu predviđeni za tu vrstu guma.

Tri glavna razloga zbog kojih će se zimske gume trošiti brže:

1. Starenje materijala - Gume se prave od specijalnih smeša prirodnih i sintetičkih materijala koji s vremenom gube svoju elastičnost. To znači da, kako guma stari, bez obzira da li se koristi ili ne, postaje tvrđa i manje efikasna u uslovima niskih temperatura. Takve zimske gume ne pružaju dovoljno prianjanja i povećavaju rizik od proklizavanja. Sa takvim zimskim gumama ne bi trebalo voziti automobil.

2. Istrošenost šara - Šara na gumama je ključna za prianjanje na snegu i ledu. Što je šara plića, to guma manje efikasno izbacuje sneg i vodu ispod nje, povećavajući rizik od akvaplaninga i gubitka kontrole nad vozilom. Imajte u vidu da se šara na zimskim gumama troši sa upotrebom automobila. Redovno balansirajte točkove na kolima jer će nedovoljno uravnoteženi točkovi neravnomerno i preterano trošiti šare.

3. Pojava mikro oštećenja - Pojavu mikro oštećenja verovatno nećete moći da kontrolišete niti predupredite. Prelazak preko rupa u suvim uslovima ili preko puteva koji su posuti rizlom i solju preko sloja leda i snega takođe može da napravi oštećenja na zimskim gumama. Tokom vožnje, gume trpe stalne udarce i pritiske. To može dovesti do pojave oštećenja koja su često nevidljiva golim okom, ali mogu uzrokovati pucanje gume u kritičnim momentima. Preporuka je da s vremena na vreme proverite vaše zimske gume, naročito ukoliko ste upravo završili sa vožnjom po zahtevnim terenima ili ekstremnim vremenskim uslovima.

Kako da proverite koliko su stare vaše zimske gume

Kao običan vozač teško da ćete moći odokativno da proverite starost vaših zimskih guma. Najbolji pokazatelj će vam biti specifikacija proizvođača na kojoj je datum proizvodnje jasno utisnut.

Još jedan od jednostavnijih načina da proverite koliko su stare vaše zimske gume je da pogledate DOT oznaku na bočnoj strani gume. DOT oznaka je skraćenica za "Department of Transportation" i služi kao identifikacioni broj za svaku gumu. Ovaj broj sadrži informacije o fabrici u kojoj je guma proizvedena, kao i o datumu proizvodnje.

Na primer, oznaka DOT 2519 znači da je guma proizvedena u 25. nedelji 2019. godine. Ova oznaka je ključna za određivanje starosti guma i za procenu kada je vreme za njihovu zamenu.

Kada je vreme za zamenu zimskih guma

Opšte je pravilo da zimske gume treba zameniti nakon 6 godina, čak i ako nisu korišćene i šare nisu potpuno istrošene. Nakon tog perioda procenjeno je da zimska guma počinje da gubi svoje performanse i sigurnost postaje kompromitovana. Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu ubrzati ovaj proces i zahtevati raniju zamenu:

- Istrošenost šara - Minimalna dubina šare za zimske gume je zakonom propisana i iznosi 4 mm. Kada dubina šare padne ispod ovog nivoa, gume više nisu bezbedne za vožnju po snegu i ledu. Preporučljivo je redovno proveravati dubinu šare i zameniti gume čim se približe minimalnoj granici.

- Vidljiva oštećenja - Pukotine na bočnim zidovima gume, deformacije ili mehurići su jasni znakovi da je gumu potrebno odmah zameniti. Takva oštećenja mogu nastati usled udarca u trotoar, rupe na putu ili čak usled lošeg skladištenja.

- Promene u performansama - Ako primetite da vaše gume više ne pružaju isti nivo prianjanja ili da vozilo proklizava češće nego ranije, to je znak da gume gube svoje osnovne performanse. Bez obzira na starost guma, takve promene zahtevaju hitnu zamenu.

Ukoliko ste u potrazi za zimskim gumama na Bazzaru pronađite izuzetno veliki izbor različitih modela zimskih guma renomiranih svetskih proizvođača. Kupovinom na bazzar.rs štedite i svoje vreme i novac. Naručite svoje nove zimske gume iz udobnosti svog doma i za tili čas vam stižu na kućnu adresu.

Kako pravilno skladištiti zimske gume?

Pravilno skladištenje zimskih guma može značajno produžiti njihov vek trajanja. Postoji nekoliko ključnih pravila koja treba pratiti kako bi se gume očuvale u dobrom stanju do sledeće sezone:

1. Čistoća - Pre nego što skladištite gume, potrebno je da ih temeljno očistite od soli, prljavštine i drugih nečistoća koje mogu uzrokovati oštećenja tokom skladištenja.

2. Temperatura - Gume treba skladištiti na hladnom, suvom i tamnom mestu, daleko od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti. Visoke temperature i UV zraci mogu ubrzati starenje gume.

3. Položaj - Ako gume skladištite sa felnama, preporučuje se da ih obesite ili složite jednu na drugu. Ako gume skladištite bez felni, najbolje je da ih držite uspravno, kako bi se izbegla deformacija.

Koliko su zimske gume važne verovatno ne može dovoljno da se naglasi, pogotovo kada je reč o sigurnosti u vožnji tokom zimskih meseci. Redovna provera starosti i stanja guma veoma je važna kako bi se osiguralo optimalno prianjanje i kontrola na putu. Starost guma može značajno da utiče na njihove performanse, a zamena u pravom trenutku može sprečiti ozbiljne nezgode. Zato je važno da ne čekate da zimske gume postanu potpuno istrošene ili oštećene - pravovremena zamena je investicija u vašu sigurnost i sigurnost svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati