Slobodno vreme

Direktno.rs

24. 05. 2023. 10:27 1

Greška roditelja zbog koje se deca osećaju bezvredno

Svi roditelj za svoje dete žele samo najbolje, ali moraju da shvate da to nije ono što oni misle, već što njihovi naslednici žele.

Već kada postanu svesna okoline, deca zapažaju razne stvati, posebno što živimo u konkurentskom društvu.

Neretko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji - nisu ni svesni koliko greše! Gotovo uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom detetu govorite da se ugleda na nekog ko je veštiji u određenim stvarima od njega, počeće da se oseća bezvredno. I samo će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposobno da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovaja "ugušiti". Umesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dečije samopouzdanje

Deca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu decu.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može videti da se osećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanje sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Najlošije za pravilan razvoj deteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i terati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način "leče komplekse" ili kroz svoje naslednike žele da ostvare sve što oni nisu uspelu.

Odbacivanje u tako nežnoj dobi, koje možda i nesvesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobo zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati