Kuhinjica
08. 08. 2025. 07:10 0
Bake nisu imale mikser, a palačinke su im bile mekše i ukusnije nego današnje: Evo u čemu je trik
Naše bake nisu imale ni mikser ni merice, ali su pravile palačinke koje su bile tanke, mekane i elastične – baš onakve kakve danas retko uspevamo da napravimo.
Tajna nije u skupim sastojcima, već u strpljenju i jednoj maloj, ali moćnoj promeni – korišćenju domaće masti i odmoru testa.
Sastojci:
2 jaja,
2 čaše mleka,
1 čaša vode (ili kisele vode),
2–2,5 čaše brašna,
prstohvat soli,
kašika domaće masti.
za pečenje – još malo masti ili komadić slanine.
Priprema:
Jaja se umute, dodaju mleko, voda i so. Brašno se dodaje postepeno, bez grudvica. Na kraju ide mast, pa se sve lepo sjedini. Testo mora da odstoji bar pola sata – da omekša dušom, kako su govorile bake.
Tiganj se podmaže mašću ili se pređe komadićem slanine. Testo se sipa kutlačom, razlije i peče sa obe strane dok ne porumeni. Bitno je da testo bude ređe – „da ide niz kutlaču kao voda niz oluk“.
Jer ne traže ništa specijalno, a daju rezultat koji miriše na detinjstvo. Savršene su za džem, eurokrem, sir ili šta god volite. I da – možete ih praviti i danas, bez ikakve muke.
Komentari 0
ostavi komentar