Kuhinjica
17. 02. 2025. 06:55 2
Kolač od višanja u sirupu od proseka! Topi se u ustima
Kolač od višanja u sirupu od proseka je zaista prava rapsodija ukusa, sastojci koje ćete rado da kobminujete.
Sastojci:
360 ml nezaslađenog soka od višnje
750 ml proseka
300 g šećera, podeljeno
1 veliko jaje
280 g smrznutih višanja, odmrznutih
1 šolja višenamenskog brašna
230 g sode bikarbone
1 kašičica soli
1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
1 kašika rastopljenog putera
Priprema:
Kako biste napravili ovaj kolač za sirup sipajte sok od višnje, proseko i šećer u šerpu i ostavite da provri na jakoj vatri. Smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije izgled sirupa i smanji se za najmanje pola, oko 40 minuta.
Odvojite 240 g višanja za kolač, pa dodajte preostale višnje u sirup i ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Obložite kvadratnu tepsiju papirom za pečenje.
Pomešajte šećer i jaje u činiji. Umešajte rezervisane višnje. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, so, vanilin ekstrakt i puter i mešajte. Smesu rasporedite u pripremljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, 30 do 40 minuta. Kolač će se "srušiti" u sredini, i tako i treba da bude. Ohladite ga na rešetki na sobnoj temperaturi.
Isecite kolač i svaku porciju prelijte obilno sirupom sa višnjama.
Komentari 2
ostavi komentar