Kuhinjica
16. 02. 2025. 07:17 0
Srpska čorba među 5 najboljih na svetu! Ako joj dodate ovu namirnicu spas je za mamurluk
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je listu najboljh pilećih supa na svetu, a 4. mesto je zauzela srpska bela čorba.
Popularni portal za gastronomiju Taste Atlas objavio je listu od 10 najboljih pilećih supa na svetu, a među njima je i naša bela čorba koja je zauzela 4. mesto.
Na prvom mestu našla se supa tom kha gai, tajlandski specijalitet, dok je na drugom mestu ciorba radauteana iz Rumunije, a na trećem se našla soto lamongan iz Indonezije.
Naša bela čorba zauzela je odlično četvrto mesto. Ova supa je posebno popularna zimi, pravi se od belog mesa, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina, a ponekad se servira uz pavlaku koja se dodaje u tanjir.
„Naziv jela je referenca na dominantnu boju njegovih sastojaka, belu. Zanimljivo, ako se u supu doda belo sirće, ona se zove kisela čorba, tradicionalno pomaže u mamurluku“, navodi Taste Atlas.
Sastojci:
2 kašike maslaca
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 krompira
1 šargarepa
1 komad celera
2 bele zeleni
1,5 l pileće ili povrtne supe
300 g piletine
200 ml pavlake za kuvanje
2 kašike brašna
So, biber, muškatni oraščić po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi, zagrejte maslac na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju i postanu staklasti (oko 2-3 minuta). Dodajte iseckanu šargarepu, krompir i ostalo povrće. Propržite sve zajedno nekoliko minuta, uz povremeno mešanje.
Dodajte piletinu iseckanu na kockice, pileću ili povrtnu supu, ili vodu sa kockom u šerpu, povremeno promešajte, poklopite i kuvajte na srednje niskoj temperaturi dok povrće ne omekša.
U manjoj šerpi, rastopite još malo maslaca i dodajte brašno. Mešajte dok se brašno ne lagano isprži i ne postane zlatno, otprilike 2-3 minuta. Zatim, polako dodajte ovo brašno u čorbu, stalno mešajući da ne nastanu grudvice. Ostavite da čorba kuva još 10 minuta kako bi se zgusnula.
Kada povrće omekša, u čorbu dodajte pavlaku za kuvanje i sve dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok čorba ne postane glatka i kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i malo muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
Komentari 0
ostavi komentar