Kuhinjica
23. 12. 2024. 07:07 0
Najbolji recept za pečenje iz rerne! Sočno i hrskavo kao iz pečenjare
Nova godina je vreme kada se porodice okupljaju, domovi sjaje u prazničnom duhu, a trpeze obiluju omiljenim specijalitetima.
Među njima, praseće pečenje zauzima posebno mesto, ali mnogi smatraju da je izazovno postići sočnost i hrskavost kao u pečenjarama. Uz ovaj jednostavan recept, to više neće biti problem - uživaćete u pečenju koje će oduševiti sve goste.
Sastojci:
komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg
45-75 g soli (na 1 kg mesa ide 15 g soli)
1 konzerva piva
voda
dve drvene letvice
Priprema:
Operite meso sa svih strana, a zatim ga osušite kuhinjskim ubrusom. Posolite meso ravnomerno sa potrebnom količinom soli i ostavite ga u frižideru najmanje pet sati da se iz mesa ukloni višak tečnosti.
Na veliki pleh postavite dve drvene letvice, a preko njih položite meso tako da ne dodiruje dno pleha. Sipajte dva prsta vode u pleh i stavite ga u rernu prethodno zagrejanu na 100 stepeni.
Pecite meso na istoj temperaturi, u zavisnosti od veličine, pet do sedam sati. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne, povećajte temperaturu na 250 stepeni i prelijte meso sa 50 ml piva.
Vratite meso u rernu i na svakih 15 minuta ga prelivajte sa istom količinom piva. Pecite ukupno 45 minuta dok korica ne postane savršeno hrskava.
Pečenje ostavite da se malo ohladi, a zatim ga isecite na komade željene veličine.
Ovako pripremljeno praseće pečenje biće glavni hit novogodišnje večeri, uz nezaobilaznu rusku salatu i druge praznične specijalitete. Prijatno!
Komentari 0
ostavi komentar