Kuhinjica
08. 10. 2024. 07:15 0
Štrudla sa makom! Starinska poslastica kojoj nema ravne
Kada spomenemo štrudlu sa makom, uvek se setimo detinjstva. Zbog toga vam predstavljamo originalan recept za ovu poslasticu.
Sastojci za testo:
500 g brašna
1 jaje
1 kockica svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca
250 ml mleka
100 g šećera
80 g putera ili margarina
prstohvat soli
Sastojci za fil od maka:
250 g mlevenog maka
200 ml mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašika meda (po želji)
rendana kora jednog limuna (po želji)
50 g suvog grožđa (opciono)
Priprema testa:
U mlako mleko dodati kašičicu šećera i kvasac, pa ostaviti da kvasac nadođe (oko 10-15 minuta).
U posudu sipati brašno, so, šećer, jaje, nadošli kvasac i otopljeni puter. Sve dobro umesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo.
Prekriti testo krpom i ostaviti ga na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
Priprema fila:
U šerpi zagrejati mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mleko proključa, dodati mleveni mak i kuvati nekoliko minuta uz mešanje. Skloniti šerpu sa vatre, pa dodati med, limunovu koru i suvo grožđe (ako koristite). Ostaviti da se fil ohladi.
Formiranje štrudle:
Kada testo naraste, premesiti ga i podeliti na dva dela. Svaki deo razvući na pravougaonik. Na svaki pravougaonik testa ravnomerno naneti fil od maka.
Uviti testo u rolat i staviti ga na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati štrudlu umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Komentari 0
ostavi komentar