Kuhinjica
14. 02. 2024. 07:00 0
Domaći puding od crne čokolade
Delimo s vama fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog ukusa i divne svilenkaste teksture.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udelom kakaoa od 55 do 75 odsto. Ako ne volite „kožicu“ na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci
530 ml mleka, podeljeno
100 g šećera, podeljeno
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog škroba
3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu
1 veliko jaje
2 velika žumanceta
150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno naseckane
2 kašike maslaca, narezanog na komadiće
1 čajna kašičica ekstrakta vanile
umućena pavlaka, za posluživanje
Priprema
U srednje velikom loncu pomešajte većinu mleka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno mešajte i pustite da zavri pa sklonite s vatre.
U činiji mućkalicom izmešajte kukuruzni skrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mleka i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Dobijenu smesu umešajte u vruće mleko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno mešajući, pustite da provri.
Smanjite vatru i kuvajte oko dva minuta uz neprestano mešanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na zadnjoj strani kašike.
U novoj činiji umutite celo jaje i žumanca. Postepeno mešajte otprilike 1 šolju vrućeg pudinga u jaja, a onda smesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
Kuvajte puding na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok ne zavrije, oko dva minuta.
Procedite puding u posudu otpornu na toplotu.
Dodajte u puding naseckanu čokoladu, maslac i vanilu i mešjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minuta.
Izlijte puding u šoljice ili činijice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s mućenom pavlakom, piše Pun kufer.
Komentari 0
ostavi komentar