Kuhinjica
19. 12. 2023. 07:00 0
Posna nikoljdaska trpeza: Od pogače do torte
Sveti Nikola je jedna od najvećih slava kod Srba i ona uvek pada usred Božićnog posta, što znači da je obavezno pripremiti posnu trpezu.
Za Svetog Nikolu ne sme da se štedi, zato vam donosimo ideje za najukusnije obroke i slavsku trpezu.
Pored sveće, tamjana i ikone Svetog Nikole, neophodno je pripremiti posni slavski hleb.
Uradite to po ovom receptu:
Potrebno je:
1kg brašna T- 400 glatko
450ml vode + 30ml.
50ml ulja
30 do 40g kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Priprema: Umesite glatko testo i ostavite da nakvasi oko sat vremena. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Zatim smanjite na 180 stepeni Celzijusa pa i na 170 Celzijusa i pecite još 35 minuta. Obavezno nakon 10 minuta pečenja pokrijte pokvašenim papirom za pečenje. Nakon pečenja vreo slavski kolač premažite uljem.Za predjelo obavezno spremite posnu mimoza salatu:
Potrebno je:
300g posnog majoneza
2 šargarepe
2 manja krompira
7-8 kiselih krastavčića
5 kašika kukuruza šećerca iz konzerve
160g tune u komadima
1 kašičica soli
2 kašike prženog susama
Zatim pripremite i 3 vrste kuglica od jedne smese:
Sastojci za 30 većih kuglica:
200g palente
720ml vode
1 puna kašičica soli
25g posnog margarina ili ulja
Za punjenje:
masline,
kiseli krastavčići,
leblebije,
pistaći,
posni kačkavalj ili bolje dimljeni tofu sir
Za valjanje:
pečeni susam,
mleveni pistaći,
začinska paprika,
čia semenke,
mlevene leblebije a može i suncokret, lan, mleveni lan....
Posna pita od ajvara:
Sastojci:
Kore za pitu oko 500gr
teglica ajvara oko 300-500gr
biljni kackavalj oko 250gr
ulje
kisela voda
Posna slavska sarma:
Potrebno je:
Veća glavica kupusa
1 šolja pirinča
4-7 krompira
4,5 glavice crnog luka
3,4 čena belog luka
3,4 šargarepe
So, biber, suvi začin, tucana paprika, lovorov list
Posni pasulj za Svetog Nikolu:
Sastojci
1 kg. belog pasulja
1 crni luk
1 prazi luk
10-15 suvih crvenih paprika
200-250ml. ulje
5-6 beli luk
Biber, kuhinjska so, crvena začinska paprika, ljuta paprika.
Posna slana torta za Svetog Nikolu
Sastojci:
2 kore od velike oblande isečemo na 4 dela
I KORA:
1dl kisele vode
1dl piva
4 kašika ajvara
9 kašika brašna (120g)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.
II KORA:
1 dl kisele vode
1 dl piva
100g spanaća
9 kašika brašna (120 g.)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo.
Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.
FIL:
100g posnog margarina
200g šampinjona
150g krastavčića
1-2 kašike senfa
100g kačkavalja
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice začina -1/2 kašičice bibera -1/2 kašičice origana
Manastirka - najbolja posna slatka torta
Sastojci:
Prvi fil:
200 g pasulja
5 srednjih jabuka ili dunja
kašika estrakta vanile
šolja i po šećera (ili po ukusu)
3 šolje mlevenih oraha
Drugi fil:
1 veća šolja kuvanog žita
3-4 kašike prah šećera
2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
Korica:
2,5 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika meda
1,5 šolje šećera
1,5 šolja vode
Za odozgo:
1/2 šolje oraha
Komentari 0
ostavi komentar