Kuhinjica

Direktno.rs

11. 04. 2024. 07:00 0

Sok, džem, torta i desert: JAGODE na "sto načina"

Sezona jagoda je uveliko u jeku, a ova četiri recepta oduševiće sve goste i ukućane. Za početak prirodan sok od jagoda, a tu si i jednostavan recept za džem, kremasta torta i "nikad lakši" desert.

Sok od jagodaSastojci:

1kg svežih jagoda
2l vode
2501g šećera

Priprema:

Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu.

Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na četiri dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa dva litre vode i staviti da se kuva, kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati oko 20 minuta da se jagode skuvaju.

Štapnim mikserom, ili u blenderu samleti u kašu, dodati šećer i kuvati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti i zaviti flaše u ćebe i ostaviti ih da se tako olade.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držite je u frižideru.

Džem od jagodaSastojci:

2 kg jagoda
1,1 kg šećera

Priprema:

Jagode očistite i operite. Koristite samo slatke i zdrave plodove.

U sud u koji planirate da kuvate džem, sipajte naizmenično jagode i šećer. Ako su vam jagode krupnije isecite na polovine/četvrtine. Sitnije možete da ostavite u komadu. Stavite poklopac i prebacite u frižider na par sati. Obično pripremim uveče, preko noći ostavim i tek sutradan kuvam.

Stavite da se kuva džem, prvo na najjače a kasnije kada provri i kada krene pena, smanjite temperaturu. U toku kuvanja skidajte penu, pomešajte/promrdajte sud, pa ponovo skinite penu koja se stvorila na površini. Nakon nekih 75 minuta, pasirom za pire izgnječim malo više od polovine jagoda.

To vam je više po ukusu. Ako volite da se osete komadići jagoda, uradite kao ja, a ako želite da vam džem bude ujednačeniji onda možete koristiti i štapni mikser, pa će i džem biti bez komadića. Nakon tih 75 minuta, kuvam još 15-20 ali opet to sve zavisi i na kojoj ste temperaturi kuvali džem. Ako želite da proverite koliko je džem skuvan i gust, sipajte u neku činijicu i prebacite u zamrzivač na tri minuta, a onda izvadite proverite da li vam odgovara gustina.

Kada je džem skuvan, odmah ga sipam u vruće teglice, dobro zatvorim i okrenem na poklopac. Ostavim tako 10 minuta a onda ponovo okrenem i ostavim da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Jednostavna torta od jagodaSastojci:

Za koru:

300g mlevenog keksa
125g margarina ili maslaca
50g secera u prahu
200ml gaziranog soka od narandze

Za fil:

1l mleka
150g šećera
3 pudinga sa ukusom slatke pavlake
15g želatina
200g bele cokolade
2dl slatke pavlake
jagode

Priprema:

Skuvati puding, skloniti sa šporeta i ubaciti izlomljenu belu čokoladu, promesati da se istopi čokolada, skloniti u stranu. Uzeti želatin i sedam kašika hladne vode, promešati i staviti na tihu vatru da se otopi, potom sipati u puding mešajući dok se ne sjedini. Ostaviti da se ohladi.

Staviti u jednu činiju mleveni keks šećer u prahu izmešati pa dodati margarin i sok, sve dobro umesiti i staviti u kalup, lepo utapkati, ostaviti da se stegne.

Kad se ohladio puding, umešati slatku pavlaku.

Oprati jagode i osušiti. Seći ih na polovine i ređati okolo uz kalup, sipati fil i lepo sve poravnati. 

Jagode sa medom

Sastojci:

sveže jagode

2 kašike meda

Priprema:

Očišćene jagode isecite na polovine/četvrtine. Sitnije možete da ostavite u komadu. Sve stavite u manju činiju i prelijte sa kašikom meda, ako nije dovoljno slatko dodajte još jednu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati