Savremena žena

Direktno.rs

22. 08. 2021. 17:50 0

Šta vam izgled noktiju govori o zdravlju?

Naši nokti nam mogu reći puno toga o našem zdravlju. Najčešći razlozi zašto se naši nokti gule i ljušte su uglavnom loša ishrana, ali to ne mora značiti da patite od određenog zdravstvenog stanja.

Guljenje noktiju može biti posledica previše pranja ruku, a redovno nanošenje hidratantne kreme može vam biti korisno. Šta bi izgled vaših noktiju mogao reći o vašem zdravlju:

Pre svega, žuta nijansa na vašim noktima može biti ostatak pigmenta iz tamnijeg laka koji ste koristili pre toga. Zato nemojte zaboraviti da premažete nokte bezbojnim lakom pre i posle manikira.

Žuti nokti takođe mogu biti rezultat infekcije nokta, a ako se radi o gljivičnoj infekciji, možete osetiti i neugodne mirise i guljenje noktiju. Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od gljivične infekcije zbog razgradnje šećera i njegovog učinka na kolagen u noktima. Možete isprobati suplemente poput vitamina E i ulja čajevca, a najbolje je da se posavetujete s doktorom.

Kako biste sprečili bakterijske i gljivične infekcije važno je da održavate čiste i uredne nokte, te da ih često podrezujete, čistite prljavštinu i stalno menjate čarape.

Ako primetite da se na vašim noktima stvaraju crne linije, to bi mogle biti upaljenje krvne žile ispod noktiju. One mogu izgledati smeđe ili tamnocrveno, a mogu se pojavljivati češće. Ako ste prstom udarili od sto ili zaglavili nokat ispod vrata, moguće je da vam se ovo dogodi. Ovo će vremenom nestati i izrasti kako vaš prirodni nokat raste.

U ozbiljnijim slučajevima ova crna linija može biti znak melanoma - redak oblik raka kože. Linija će biti deblja i osećaćete bol.

Udubljeni nokti ili izbočine na noktima mogu se pojaviti kasnije u životu. Ako nema drugih simptoma, oni su potpuno bezopasni. Jednostavn, mogu biti posledica sporijeg prometa ćelija, što se dešava kako starimo. Ovo takođe može biti znak nedostatka željeza.

Ako udubljenja idu vodoravno preko nokta, to bi mogao biti razlog za zabrinutost. Ovo se povezuje s bolestima jetre, bubrega, psorijazom i problemima sa štitnjačom.

Ako vaši nokti imaju bele mrlje, najverojatnije imate neku vrstu nedostatka minerala. Verojatno je to ili nedostatak cinka ili nedostatak kalcijuma. Dakle, trebalo bi da povećate unos cinka i kalcijuma. Kalcijum možete pronaći uglavnom u mlečnim proizvodima, a ako pratite vegansku ishranu potražite ga u zelenom lisnatom povrću, alternativama mleka poput sojinog ili bademovog mleka i voćnim sokovima.

Cink možete dobiti iz crvenog mesa, oraha, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda i slanutka. Oba ova minerala možete unositi putem suplemenata, ali pre toga se posavetuje sa stručnjakom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati