Savremena žena

Direktno.rs

06. 05. 2021. 10:45 0

Postoje stvari koje pijemo, a opasne su za srce

Sa toplijim danima dolazi i potreba za većim unosom tečnosti. Pored vode, mnogi od nas vole da se osveže i drugim napicima, ali stručnjaci upozoravaju da su neki od njih loši za zdravlje srca.

Evo koje napitke treba da izbegavate ili da ih barem ne unosite u velikim količinama.

Gazirani sokovi

Ne samo što ovi napici loše utiču na liniju, već zbog visokog sadržaja šećera koji imaju u sebi, ne deluju dobro ni na srce. Istraživanje je pokazalo da povećan unos šećera na dnevnom nivou dovodi do češćeg obolevanja od kardiovaskularnih bolesti jer je veće i zapaljenje u telu koje izaziva šećer.

Naučnici su šećer iz gaziranih napitaka povezali sa srčanim oboljenjima, a sudeći prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu angiologije, okdisacija šećera direktno vodi do zapaljenja krvnih sudova, izazivajući niz zdravstvenih problema.Sportski i energetski napici

Problem sa sportskim napicima je što takođe sadrže šećere, što dovodi i do povišenog nivoa krvnog pritiska, dok s druge strane, energetski napici sadrže kofein, pa ukoliko konzumirate previše ovih napitaka, to može da bude opasno po srce.

Jedna studija je pokazala da postoji direktna veza između konzumacije previše energetskih napitaka i problema sa krvnim pritiskom.

Alkohol

Iako stručnjaci kažu da je tu i tamo dobro popiti čašu crnog vina, preterana konzumacija alkohola s druge strane je veoma opasna po zdravlje srca.

Jedna studija je pokazala da konzumacija alkohola bilo koje vrste direktno poveaćva rizik od kardiovaskularnih bolesti, te da je umerenost ključan faktor u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.Voćni sokovi

Iako važe za vrlo zdrave, nemojte se zavaravati. Studija objavljena u stručnom časopisu "Cirkulacija" pokazala je da muškarci koji unose prirodni šećer koji se nalazi u organskim, pa čak i sveže isceđenim voćnim sokovima, doprinosi riziku obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Šećer iz prirodnih sokova dovodi do sličnih zdravstvenih problema kao i bilo koji drugi šećer, naravno, ukoliko se unosi u nekim većim količinama.

Smuti napici

Dok se mnogi kunu u ove "zdrave" napitke, stvar je u tome da kupovni smuti napici imaju dodatog šećera kao i gazirani sokovi.

Šećer, kao što svi znaju, doprinosi gojaznosti i srčanim bolestima, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Ni veštački zaslađivači koji se mogu naći u nekim navodno zdravijim varijantama ovih napitaka nisu dobri jer, kako je pokazala studija, dovodi do dugoročnih kardiovaskularnih problema kod onih koji ih često konzumiraju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati