Slobodno vreme

Direktno.rs

17. 02. 2022. 09:01 0

Spavanje pomaže u mršavljenju: Otkrijte kako

Rezultati studije pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja, kod većine ispitanika prosečan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270.

Duže spavanje moglo bi postati jednostavan način za skidanje viška kilograma, pokazalo je novo istraživanje. Odspavate li noću sat ili dva duže, mogli biste ukloniti oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne prehrane, što odgovara polovini manje table čokolade.

Tako biste u tri godine, terapijom spavanja mogli izgubiti na težini i do 11,7 kg, tvrde naučnici sa Univerziteta u Čikagu. Oni su, u sklopu svojih istraživanja željeli ustanoviti kakva je interakcija spavanja i pretilosti, zbog čega su proveli kliničko ispitivanje na 80 odraslih osoba.

Otkrili su da su mlade odrasle osobe sa prekomjernom telesnom težinom, koje su u uobičajenim okolnostima noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savetovanja sa lekarima uspjele u proseku tokom noći produžiti san za sat i po. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.

Rezultati studije pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosečan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje.

U sklopu studije naučnici nisu ograničavali količinu hrane koju su ispitanici unosili u organizam. Umesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov se san pratio uz pomoć posebnih uređaja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati