Slobodno vreme

02. 02. 2020. 22:00 0

Premoreni ste, a ne možete da zaspite: Evo šta da uradite

Postoji začarani krug koji dolazi s osećajem velikog umora, kaže doktorka Šelbi Haris, kad smo toliko umorni da ne možemo da zaspemo, i tako 'zaglavimo' u 'začaranom krugu' iscrpljenosti.

Da li vam se događa da ceo dan razmišljate samo o tome kako biste se rado vratili nazad u krevet, a onda kad napokon to možete da uradite, nikako ne uspevate da zaspete?

Lekari koji se bave problemima spavanja podsećaju da postoji bitna razlika između osećaja umora i pospanosti, koju je bitno znati.

- Možete svakako osećati oboje, i umor i pospanost, ali ti pojmovi se često brkaju - kaže stručnjak za spavanje i autorka Ženskog vodiča za prevladavanje nesanice doktorka Haris.

Evo šta ona kaže o jednom i drugom:

1. Pospanost se lako rešava

Pospanost se ne odnosi na osećaj opšteg pada energije u organizmu, kaže Haris, već na osećaj kad nam je samo potreban san, pa ćemo se odmah i osećati bolje ako makar na kratko odspavamo.

Međutim, ako nismo umorni, san ne dolazi lako - jer telo, um i psiha pokušavaju da rade sa energijom koju imamo i 'nikako da pređu u stanje mirovanja'. Umor je s druge strane, kaže doktorka, osećaj 'da za sobom vučemo hrpu cigli, a nemamo za to uopšte energije', objasnila je.

2. Umor i nesanica često idu zajedno

Postoji začarani krug koji dolazi s osećajem velikog umora: kad smo toliko umorni da ne možemo zaspati pa 'zaglavimo' u tom obrascu potpune iscrpljenosti.
- Mnogi koji pate od nesanice, bez da je uzrokuju drugi medicinski ili psihijatrijski problemi, osećaju umor, ali ne i pospanost. Pa i kad se trude, ne mogu lako da zaspu - kaže Harris.

3. Pospanost obično upućuje na specifični problem

Često znamo da smo pospani jer smo npr. usred nedelje dve večeri zaredom ostali budni do 2 ujutro, ali ako ponekad osećamo pospanost uprkos osmodnevnom spavanju, dr. Harris predlaže da razgovor sa lekarom o tome što može da utiče na kvalitet sna.

4. Umor može biti teže odrediti

Ako imate osećaj 'dugotrajnog iscrpljivanja i gubitka energije', doktorka predlaže da poradite na svojoj večernjoj i noćnoj rutini - i to tako da maknete sve činioce koji remete san - smanjite stres, ograničite kofein, svaki dan lezite u isto vreme, klonite se TV-a i drugih ekrana sat vremena pre spavanja i ograničite unos teške hrane tri sata pre spavanja.

- Radite i na povećanju telesne aktivnosti vežbanjem ili šetnjom - rekla je Haris za Well And Good, jer vežba poboljšava san i smanjuje umor - ali ako posle dve nedelje ne vidite uticaj na novi energije, najbolje je da posetite lekara.

Haris kaže da je 'iscrpljenost više opšta ideja koja je po prirodi dugoročnija od umora' - a ako radimo na smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta i količine spavanja - a i dalje se osećamo iscrpljeno i nemamo energije ni za svakodnevne aktivnosti - treba se posavetovati sa lekarom u vezi s mogućim uzrocima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati