Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf ]

12. 10. 2020. 13:09 0

Jelena je smršala 73,4 kg i zaslužuje samo jedno: NAKLON DO PODA!

Pre samo 16 meseci Jelena Drobnjak je imala 156 kilograma; danas blista od zadovoljstva što je uspela da se prepolovi i deli svoje iskustvo mršavljenja i povratka sebi.

Jelena Drobnjak iz Zemuna ima 37 godina i veliku životnu pobedu koju je uspela da ostvari u prethodnih 16 meseci. Od maja 2019. uspela je da smrša 73,4 kilograma, da osvesti da hrana nije emocija i, ono najvažnije - da iskreno, svim srcem zavoli sebe.

Nekada nije mogla da zamisli dan bez čokolade, a sada, kaže, zna da u životu postoje mnogo lepše stvari ne samo od čokolade, već od hrane uopšte. Na Instagram nalogu hrana nije emocija ima armiju pratilaca sa kojima deli svoj put do zdravlja i vitke linije. Bez ustručavanja se fotografiše na vagi, pokazuje koliko kilograma je izgubila, slika svoje obroke, deli video-snimke sa stručnjacima koji pomažu gojaznima da "razvežu čvor" između hrane i emocija...Jelena je sjajan motivator i istinska podrška onima koji žele da se reše tereta koji nose sa sobom, na sebi i u sebi, i to pokazuje iz dana u dan. Njen primer mršavljenja može da da vetar u leđa svakome ko nije razrešio zašto zapravo jede više nego što mu je potrebno i koje emocije pokušava da zameni hranom. Upravo u tome, kako Jelena kaže u razgovoru za Telegraf, leži ključ vitkosti i zdravlja - osvestiti da hrana nije emocija, već gorivo za naše telo.

- Ceo život sam svesna da imam problem sa viškom kilograma, ali je trocifrena brojka bila alarm da moram da uradi nešto po tom pitanju. Imala sam izbor da budem zdrava ili ne. Maj 2019. bio je mesec kada sam se spremala da krenem u avanturu svog života koja ima i ime, a zove se povratak sebi  - rekla je Jelena za Telegraf.Poput većine debeljuca, i Jelena je imala one svima dobro znane faze „od sutra sam na dijeti“, a onda, kada osvane to "sutra" - onaj "čuveni ponedeljak" kada svi počnu da se hrane zdravo - poklekne.

- Ceo svoj život sam na dijeti, kako ja volim da kažem; za sada sam smršala tonu, ali se isto toliko i ugojila. Kako se nešto novo pojavi, uvek sam bila zainteresovana, samo su nedostajali disciplina, jasno definisan cilj i ljubav prema sebi da bi moji tadašnji snovi postali realnost - otkrla je Jelena, u čijoj će se priči pronaći mnogi koji godinama, pa i decenijama pokušavaju da oslabe.Poslednjih godina sve više gojaznih ljudi odlazi na resekciju želuca. Ona se, pak, nije odlučila za tu metodu brzog gubljenja kilograma, a objašnjava i zašto:

- Na ovaj način se ne leči uzrok, leči se posledica, to je moje mišljenje, preskače se ceo proces. Ovo je mentalna igra, izdržljivost uma. Gubljenje kilograma nema veze sa telom koliko ima veze sa umom, a ja nisam želela zbog mog emotivnog prejedanja da idem u totalnu anesteziju, nekako mi je to poražavajuće. Ipak, ne osuđujem ljude koji to urade, jer i za to treba hrabrosti."Zašto ste odustali od sebe?"

U proces gubljenja viška kilograma i povratka sebi nije ušla "grlom u jagode". Godinu dana je tražila odgovor na ključno pitanje - zašto je odustala od sebe. U trenutku kad je krenula na "dijetu" imala je 156 kilograma.

- Dosta sam radila na sebi pre odlaska kod nutricioniste, išla na razgovore i konsultacije kod psihologa, čitala puno, jačala sebe - otkrila je Jelena.

Ni onda kada je rešila da uzme svoje zdravlje u svoje ruke nije sve išlo glatko. Jelena priznaje da je imala psihološke krize tokom "dijete". Na pitanje koliko puta joj se u prethodnih 16 meseci dogodilo da poklekne i pojede ili popije ono što ne bi smela, odgovara:- Jednom ili dva puta. To je to kompulsivno prejedanje, kada ne razmišljate, kada samo imate potrebu za hranom. Naravno, okidač je bila korona i novonastala situacija u kojoj smo se svi našli. Pojela sam pet štangli čokolade, a onda sam pozvala svoju nutricionistkinju i podelila sa njom šta sam pojela. Ona mi je samo rekla: "Nema utehe u hrani, Jelena!"  Meni je bilo više nego dovoljno da ne padnem pod uticaj situacije u kojoj smo se svi našli.

Jelena danas hranu ne doživljava kao utehu, nagradu ili način da "zatrpa" probleme.

- Više ne živim da bih jela slatko. Hrana nije uteha, nagrada ili ’zatrpavanje’ problema, a isto tako hrana leči telo, a ne dušu. Hrana nije emocija, nemam više emotivnu reakciju prema hrani. Postoje mnogo lepše stvari, dešavanja u životu od konzumiranja hrane - uverljivo je rekla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati