Savremena žena

Direktno.rs

24. 06. 2022. 11:26 2

Ispovest mlade žene posle dve kiretaže kao OPOMENA

Neke žene posle kiretaže mogu da razviju depresiju. "Iz ove perspektive poštedela bih sebe tog iskustva", kaže naša sagovornica.

Ivani K, 36-togodišnjoj majci dvoje dece, urađene su dve kiretaže u životu, obe nakon što se ostvarila kao majka. Pamti ih po osećaju poniženja, bola i sramote. Plaši se da nikad potpuno, u psihičkom smislu neće moći da se oporavi od abortusa, ali je bar obazrivija u zaštiti od neželjene trudnoće.

– Posle dvoje, nisam želela više dece. Sve vreme sam plakala kad sam išla prvi put na kiretažu. Dok sam čekala na klinici žena do mene me pitala što sam se potresla toliko. Rekla mi je da se ‘čisti’ po ko zna koji put, da je to gomila ćelija. Bila sam u šoku kad sam shvatila da je abortus za nju u stvari kontracepcija – ispričala je Ivana.

Prekid trudnoće ne sme da postane redovan postupak, jer je opasan i nebezbedan za ženu i u medicinskom i u psihološkom smislu.

– Kad sam došla kući posle intervencije grlila sam moju decu i prvo pomislila da sam tako mogla da grlim još jedno dete. Tužno i strašno... Nije mi padalo na pamet da mogu da zatrudnim jer sam bila u neplodnim danima, tako da nisam popila ni čuvenu pilulu “dan posle” koja je dostupna u apotekama. Praktično, najodgovornija sam što mi se to uopšte dogodilo – prenosi ona svoje neprijatno iskustvo.

Kada je prvi put ostala u neželjenoj trudnoći Ivana je imala 29 godine i decu od šest i četiri godine, obaveze na poslu i kod kuće, a čak je, kako kaže, osećala da je stara za još jedno dete. Muž joj je pred kiretažu rekao da razmisli još jednom i ona se danas, kad pomisli da bi sad imala još jedno dete školskog uzrasta, zapita što tad nije bar razmislila o soluciji da rodi.

– Nažalost, tri godine kasnije opet sam ostala trudna i opet nisam htela da rodim. Najupečatljivije su mi reči doktorke posle drugog abortusa da su za moju matericu opasnije intervencije prekida trudnoće od carskih rezova. Rekla mi je da se materica seče pri carskom rezu, ali da trpi mnogo veća oštećenja prilikom kiretaže. Stidela sam se što loše vodim računa o sebi i opet razočaranje i poniženje – otkriva Ivana.

Ona kaže da bi sebe, iz sadašnje perspektive, poštedela iskustva sa abortusima, a ženama ostvarenim kao majke koje ne žele više dece savetuje da ne shvataju olako prekide trudnoća i da se odluče za pouzdanu kontracepciju.

Na ovu temu nam je i psihoterapeut Zoran Milivojević dao stručno mišljenje. Kaže da može doći do depresivnog stanja posle kiretaže kod žena koje su prekinule trudnoću pod nečijim uticajem (roditelja, partnera..) i da je, ukoliko kasnije misle da odluka nije bila ispravna, potrebno konsultovati psihijatra.

S druge strane, ukoliko je žena odlučna da ne želi trudnoću, upravo ta odlučnost garantuje da neće imati posledice u psihičkom smislu nakon abortusa.

”Ona trudnoću doživljava kao nesrećni slučaj, a abortus kao rešenje”.

Takođe navodi da postoji određen broj žena koje su ambivalentne po pitanju ostajanja u drugom stanju, odnosno da sa jednog stanovišta žele da zadrže dete, a sa drugog iz različitih razloga ne žele.

– U tom slučaju one se nalaze u jednom mučnom unutrašnjem konfliktu, tako da jedno vreme razmišljaju da rode, a zatim da abortiraju i vrte se u krugu neodlučnosti. U periodima kada smatraju da treba da rode dete, zamišljaju svoj život sa tim detetom i upravo te mentalne slike im prave problem ukoliko se odluče na abortus, jer su zamišljajući dete njega pretvorile u ličnost za koju su počele da se emotivno vezuju. Zato često kasnije imaju problema sa osećanjem tugovanja, jer abortus doživljavaju kao gubitak deteta, ali i sa osećanjem krivice jer su svesne da su one te koje su donele odluku da prekinu trudnoću i da spreče rođenje deteta – objašnjava Milivojević.

Psihoterapeut ocenjuje da je u tom smislu osećanje tuge, krivice i kajanja normalni pratilac abortusa, odnosno da ta osećanja onda nisu za psihoterapiju ili razlog za uzimanje tableta.

– Ukoliko su suviše intenzivna, ako je žena preokupirana učinjenim abortusom tako da ne funkcioniše u drugim ulogama ili ukoliko traju duže od nekoliko meseci to može da bude razlog za razogovor sa psihoterapeutom – dodao je doktor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati