Kuhinjica

[ Izvor: stvarukusa.rs ]

21. 11. 2020. 07:29 0

Recept za najmekše TURSKE KIFLE

Fantastično mekane kifle, koje ostaju sveže i treći dan. Mekše su i od pamuk kifli, prozračne kao pena.

Sastojci:

500 ml +1 kašika mleka

2 ravne kašike šećera

10 g suvog kvasca

2 cela jaja

100 gr margarina ili maslaca

1 kašika soli

1 kašika sirćeta

5 grama praška za pecivo

900 g mekog brašnaPriprema:

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac, prašak za pecivo i sirće pa opet dobro izmešati. Dodajemo još malo brašna i so i mešamo.

Kada smo sve dobro izmešali dodajemo ostatak brašna i mesimo testo. Testo je mekano i lepljivo i treba da dosta mesiti. Oko 10 minuta. Kako budete mesili testo ono će se vezivati.

Na pola mešenja napravite pauzicu da odmorite ruke. Operite ih i možete blago da ih pouljite. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo. Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

Zaokružiti pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve ka napolje i malo izvrite na stolu.

U veliki plah od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju. Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore – dole. Okrenite pa uradite isto. Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

Savijte jedan centimetar donji deo i utapkajte prstima, pa urolaste celu kiflu. Na kraju razvucite gorenji deo da bude četvrtast pa završite rolanje. Jednostavno je i najbolje pogledajte u videu kako se motaju.

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

Ako vam nisu narasle dovoljno slobodno ih ostavite još da rastu.

Da biste ubrzali proces zagrejte rernu izmedju 30 i 40 stepeni pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ovako lepo ne porumene kao na fotografiji.

Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati