Kolumne

Vladimir Kovačević

31. 10. 2022. 09:56 1

Tableta leka jeftinija od gutljaja flaširane vode ili žetona u luna-parku

Kao što nismo razumeli da stočni fond Srbije ne mora da se prepolovi da bismo shvatili implikaciju na nestašicu mesa i mleka, kao što nije bilo potrebno da uništimo energetski sistem Srbije pre nego što smo uočili da on ima strateški značaj za jedno društvo, tako sada ne uočavamo ni značaj lekova koje po bagatelnim cenama kupujemo u apoteci za hronične terapije.

Živimo ne uočavajući paradoks da je cena jedne tablete prvog izbora za visok krvni pritisak, a to je amlodipin, jeftinija od gutljaja flaširane 1,5-litarske mineralne vode koja košta 85 dinara, ili jednog žetona za vožnju u luna-parku koji košta 150 dinara. Tridesetodnevna terapija pomenutog leka sa PDV-om i maržom u apotekama košta od 80 do 90 dinara.

Apelujem zbog toga da nadležni RFZO na vreme reaguju i dozvole proizvođačima povećanje cena neophodnih nam lekova sa A liste. Ta promena cene treba da padne na teret države, a ne pacijenata. Cena leka je nepromenjena više od osam godina. U suprotnom ćemo vrlo verovatno u narednih 90 dana imati derogaciju domaćih proizvođača lekova i masovnu nestašicu, koju niko ne želi.

Veoma je važno valjano predviđati. Bojim se da to do sada nismo naučili jer smo stručnost skrajnuli u gotovo svim oblastima društva. Zato nam se svakodnevno događa da nemarom potpuno uništimo razne aspekte koji nam život znače, a onda velikom energijom i još većim sredstvima sve ispočetka stvaramo.

Vladimir Kovačević, predsednik Nove D2SP

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati