Kolumne

Luka Benčik

21. 10. 2022. 06:00 4

Afere u zemlji Srbiji? Pa šta...

Kratko pamćenje i aktivno zaboravljanje su jedna od vodećih karakteristika u Srbiji. Ove karakteristike različite političke strukture su uspešno iskoristile u održavanju na vlasti u prethodnih 30 godina. Kiparske pare, bodrumsko glasanje, sporne privatizacije, korupcija od strane državničko - policijskih struktura, namešteni tenderi su realnost sa kojom se stanovništvo i dalje sa duševnim mirom prihvata.

Da li je i jedna od ovih afera doživela svoj epilog? Odgovor je već svima poznat: nije, i nikada se neće ni desiti. Razlog za to bi najverovatnije bio u međusobnoj strukturalnoj povezanosti na različitim stepenima vlasti, i njegova neophodnost u zajedničkom držanju. U slučaju zamene pojedinih zupčanika sadašnjeg sistema, sledi otvaranje famozne fioke i preplavljivanje znanim i neznanim aferama.

Vratimo se u 2014. godinu, da li se sećanja vraćaju na poplave u Obrenovcu i neustavno smanjenje penzija i plata? Velika šteta nanesena gradu Obrenovcu, termoelektrani i sredstva koja su potrošena na sanaciju štete prouzrokovane poplavama nikada nisu prikazana kako, kada i za šta su utrošena, i najvažnije pitanje koliko sredstava je potrošeno u tom poduhvatu. U jesen te davne 2014. neustavno su smanjene plate i penzije 10%, odluka je naravno kako kod nas običaj nalaže prošla sa dozom klimanja glave i zahvalnošću penzionera Vođi što su mogli da žrtvuju svoju penziju za njegov mirni san i unutrašnji mir.

Slede privatizacije PKB-a, Beograd na vodi i JAT-a u Air Serbia čiji ugovori su državna tajna. Pitanje je koliki deo profita će pripasti državi Srbiji koja je novčana sredstva iz budžeta preusmerila za investiranje u ovakve megalomanske projekte. I kako je uređena vlasnička struktura u ovim suludim projektima i privatizacijama.

Još jedna u nizu suludih privatizacija je slučaj Galenika, kada je firma iz profitabilne grane industrije praktično predata za cenu manju od pakle cigareta marke Drina.

Aleksandar Obradović - da li ovo ime danas nešto znači? Afera Krušik? Zvuči poznato, zar ne? Afera u kojoj su pojedinci izvlačili lične profite iz Krušika, a čovek koji je to sve obelodanio je odstranjen iz preduzeća, i naravno kako to biva u srpskom Diznilendu, situacija nakon 3 godine nema sudski epilog.

Zijing rudarstvo - trovanje i predaja prirodnih resursa u ruke Kineza, samim tim država je predala autonomiju u tom regionu čineći Bor kineskom provincijom, a uskoro i Zrenjanin. Subvencije se isplaćuju, rudna renta od 3%, štetne materije u vazduhu i ubrzano oboljevanje. Da li su sve nabrojane stavke vredne tih 3%?

Filovanjem srpskog življa vestima iz Parova, Pinka, borbe Davida (Vođe) protiv Golijata (Zapad i ostali), čine stepen otupljivanja stanovništva u turbo poodmakloj fazi. Živimo u realnosti u kojoj struktura stanovništva - +65 vidi Njega kao člana svoje porodice. Klub 65+ je spreman da osudi i odbrani svaki udar na njega, opravda svaki njegov potez, i da ustupi poslednji dinar ako On to bude tražio.

Srednja i mlađa struktura stanovništva je korisnička struktura, ne promišlja, ali koristi svaku situaciju kada se nezakonito prazni državna kasa i prima se određena valuta. Zamena termina: dama noći, dama sa najstarijim zanatom na svetu - sponzoruša, kontroverzni biznismen, iskorištavač situacije - lopov, označava pad vrednosti koje smo nasledili od naših predaka. Naša stvarnost je poput inkubatora u kojem se razvijaju napomenute moralne vrednosti, bez bilo kakvih izgleda boljitka.

Pravljenjem dimne tamjanske zavese pre mesec dana prilikom sukoba litijaša i prajdaša, služi za skretanje pogleda od funkcionalnih i praktičnih tema koje nose visoki stepen relevantnosti za svakodnevni život - visoki stepen inflacije, povećanje cena životnih troškova i namirnica.

Nezainteresovanost i rešenost opozicionih političara da se navedene afere kapitalizuju, prolongira stanje političkog mrtvila i neodgovornosti političkih aktera.

Potrebno je jedna uopštena reinstalacija društvenih i moralnih vrednosti, i njihova primena u praksi.

Luka Benčik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati