Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

11. 02. 2024. 19:58 16

Šta će vlast posle Rezolucije EP o krađi izbora?

Nakon usvojene rezolucije u Evropskom parlamentu u kojoj se navodi da izbori u Srbiji nisu bili regularni i traži međunarodna misija - vlast oštro reaguje. Opozicija se nada daljim koracima iz Evrope. Pitanje je da li će neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta postati obavezujući zahtev Brisela?

Izbori u Srbiji nisu bili regularni - od pre tri dana postoji i evropski dokument u kojem to piše. A piše i da je neophodna međunarodna istraga - koje, tvrde iz vlasti, neće biti.

- Ja bih volela da vidim da neko dođe i da mi traži međunarodnu istragu. Da ja kao predsednica Vlade, pa makar i u tehničkom mandatu, dozvolim međunarodnu istragu u sopstvenoj zemlji, ja bih, verujte, tog trenutka dala ostavku da mi neko to traži - rekla je pre dva dana predsednica Vlade Ana Brnabić.

- I kažete nećete im primiti misiju? Baš da vidimo! - poručila je na društvenoj mreži X potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

U rezoluciji Evropskog parlamenta smo videli najjači udarac koji je režim dobio od predstavnika Evropske unije, smatra Milan St Protić.

- Ukoliko bude došlo do toga da takav predlog bude upućen Beogradu ili takav zahtev, mislim da će se predsednik Srbije naći u nebranom grožđu kako na to da reaguje. Jer, odbijanje ijedne takve komisije bi pokazalo jasno da Srbija više nije zainteresovana za svoju evropsku integraciju - ocenio je istoričar Milan St. Protić.

Pitanje je i koliko će Evropska unija insistirati, kao i kako će vlast odolevati pritiscima.

- Ja mislim da će vlasti u Srbiji teško moći da izbegnu ove vrlo odlučne zahteve u rezoluciji da dođe istraživačka misija u Srbiju - smatra Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Da će neki koraci biti preduzeti govori, navodi Minić, činjenica da je u posmatračkoj misiji koja je detektovala nepravilnosti na izborima u Srbiji bilo predstavnika Saveta Evrope, OEBS-a i Evropskog parlamenta.

Očekuje se šta će sada preduzeti Evropska komisija i Evropski savet.

- Ova, kako da kažem, vrlo loša opširna vest o Srbiji, koja ima desetak strana razrađenog teksta, ona je sad krenula širom Evrope i to se ne može ignorisati - dodaje Minić.

Zato veruje da će Evropska komisija morati da prati ono što je od nje zatraženo u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati