Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

07. 01. 2024. 22:19 13

Nova "šema" falsifikovanja zapisnika: I šta sad?

Da li su posle potpisa podrške listama, falsifikovani i zapisnici sa pojedinih biračkih mesta? Upravo to tvrde članovi Gradske izborne komsije koje je predložila lista "Srbija protiv nasilja". Tvrde da su pojedini zapisnici naknadno menjani zbog toga su podneli još jedan prigovor na konačne rezultate izbora u Beogradu.

- Sve zapisnike potpisali, sve do jednog, sve zapisnike što znači šta? Nisu imali primedbe - rekla je premijerka Ana Brnabić 22. decembra prošle godine.

Naknadnom kontrolom pojedinih zapisnika članovi Gradske izborne komisije koje je delegirala opozicija, utvrdili su novu šemu nepravilnosti koja se sprovodi nakon izbora. Što znači, šta?

- Mi smo sada utvrdili da su neki zapisnici o radu biračkih odbora falsifikovani, odnosno, da su nezakonito menjani nakon završetka rada biračkog odbora - tvrdi Vladica Ilić, član GIK koalicije "Srbija protiv nasilja", a prenosi N1.

Svaki zapisnik skenira se i kači na sajt RIK-a isto veče po završetku glasanja. To je objasnila i dojučerašnja premijerka.

- Ako se slažete sa tim da ima nepravilnosti - konstatujete to i potpišete, ali ako se slažete da nemate nepravilnosti i da je to taj izbrojan broj glasova potpišete zapisnik. Šta sad, šta sad - rekla je tada premijerka.

- Mi smo utvrdili da su na sajtu RIK-a prvo bilo okačene, neke četiri verzije sa Čukarice, sa jednim podacima, a onda su ti zapisnici menjani i ponovo stavljani na sajt RIK-a sa prepravkama. To je krivotvorenje zapisnika i to pokazuje da ni u ovu fazu izbornog procesa nije moguće pokloniti poverenje, odnosno, da je i ona kontaminirana - smatra Ilić.

I šta sad? Ponovo posao za tužilaštvo, grafologe, saslušanja članova biračkih odbora ili čak i statističara koji podatke unose u elektronsku bazu.

- Ovi zapisnici su imali teške greške, a te teške greške statističari nisu evidentirali. To može da znači da su statističari "peglali" ove zapisnike, pa su krivorvorili ili tako što su se krivotvorenja vršila pre statističara koji podatke unose u elektronsku bazu, a nakon skeniranja - objašnjava Ilić.

Niz nepravilnosti od falsifikovanja potpisa za podršku određenim listama, preko fantomskih glasača, prijavljivanih i po 150 na pojedine stanove, Arene, "dvojnih" prebivališta. Pa do konačnog škrabanja po zapisnicima, za predsednika Srbije nisu dovoljan razlog da izbori budu poništeni. Mogućnost novih izbora u Beogradu, međutim, ne isključuje.

- Na ponovljenim izborima u Beogradu ne bi dobili više glasova i to vam sad kažem i, evo, živi bili pa videli pošto je moguće da ćemo ih imati - tvrdi predsednik Vučić.

Ako budu ponovljeni izbori u Beogradu, neće se ponavljati zbog krađe, više puta je ponovio Vučić, već zbog nemogućnosti formiranja vladajuće koalicije u prestonici sa Nestorovićem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati