Izbori 2024

Direktno.rs

16. 04. 2024. 16:29 3

"Evropa ne poznaje slučaj da jedna zemlja tokom kampanje menja izborne uslove"

"Evropska praksa ne poznaje slučaj da je jedna država tokom izborne kampanje uopšte pokušala da izvrši promenu izbornih uslova u obimu u kom je to potrebno učiniti u Srbiji", izjavio je Vladimir Petrović, član RIK-a ispred Stranke slobode i pravde, u Strazburu na sednici Monitoring komiteta Saveta Evrope.

- Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke kada se izborno zakonodavstvo može menjati i tokom izborne kampanje, ali to su isključivo situacije kada se u pravnom okviru vrše tehničke izmene koje imaju široku političku podršku i u interesu su svih učesnika na izborima - objašnjava Petrović i ističe da i sa tim "izuzetkom od pravila", evropska praksa, ovo što predlaže Ana Brnabić, do sada nije videla.

- Sve to je, naravno, fasada implementacije kreirana na način koji vladajućoj stranci treba da omogući da izbegne suštinsku implementaciju i da se, pozivajući se na zakonske rokove, sakrije od odgovornosti za neispunjenje preporuka - zaključio je Petrović.

Petrović je rekao da je predstavnik Francuske jasno izrazio zabrinutost u pogledu 2. juna kao datuma za održavanje beogradskih izbora, do koga svakako nije moguće ništa bitno promeniti u pogledu izbornih uslova, dok je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pratila izbore u Srbiji, gospodin Šenah, primetio da promene koje su dosad učinjene na implementaciji preporuka prosto nisu dovoljne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati