Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 04. 2024. 14:11 1

Dve ključne tačke prazne: Dokument pokazuje kako je vlast prevarila ODIHR i opoziciju

Vlada Srbije izradila je Akcioni plan implementacije preporuka ODIHR-a i dostavila ih predstavnicima opozicije tokom prošlonedeljnog dijaloga. Iz plana se vidi da, od sedam prioritetnih preporuka, Vlada nema plan za sprovođenje dve najbitnije, kao i to da će nezavisnost REM-a biti obezbeđena tek posle izbora novog tela u novembru ove godine. Ali, ako je za utehu implementacija preporuke pod rednim brojem tri otpočela je još 29. marta - RIK je otpočeo edukaciju birača o izborima.

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić u više navrata govorila je o tome da se već uveliko radi na sprovođenju preporuka ODIHR, međutim, praksa je demantuje.

Iz Akcionog plana Vlade za implementaciju preporuka, koji je dostavljen i opozicionim predstavnicima tokom prošlonedeljnog dijaloga, može se videti da stvarna namera vlasti ne postoji kad je reč o unapređenju izbornih uslova.

Analizirajući prvih sedam preporuka koje se vode kao prioritetne u sprovođenju, evidentno je da volja za njihovu stvarnu implementaciju ne postoji, jer za tri ne postoji konkretna strategija za implementaciju.

Preporuke i kako su vlasti zamislile njihovu implementaciju

Prva prioritetna poruka kaže da je za sprovođenje preporuka neophodno pokrenuti izmene određenih zakona i to kroz inkluzivni proces, što znači da je neophodno uključiti sve relevantne aktere - kao što su organizacije civilnog društva - kroz radnu grupu koja će koordinirati i pratiti sprovođenje preporuka.

Vlast na to kaže - može! Ali tek kada bude formirana nova Vlada Srbije, koje još uvek nema ni na vidiku.

Za drugu preporuku, koja se tiče obavezne obuke članova lokalnih izbornih komisija i biračkog odbora, Vlada je razradila detaljan plan koji podrazumeva izmena određenih zakona, dok je RIK već dogovorio da će organizovati obuke i tu nema nikakvih problema.

Nema problema ni kod treće preporuke i tu se već krenulo sa implementacijom. Naime, RIK je prema ovoj preporuci bio dužan da izradi i sprovede edukaciju birača i on je to već učinio 29. marta, od tada, kažu, edukuju građane.

Ali kod preporuka pet i šest izgleda da postoje problemi jer su polja, u kom su za svaku preporuku upisane strategije implementacije, u ova dva slučaja ostala prazna.

Iz tog se može zaključiti da Vlada nema apsolutno nikakav plan, a očigledno ni nameru, da sprovede dve možda i ključne preporuke – da spreče funkcionersku kampanju i zastrašivanje i vršenje pritiska na birače.

Upravo su na ove dva problema međunarodni posmatrači iznosili najviše kritika i govorili o njima kao nepravilnostima koje su u velikoj meri beležili tokom izbora 17. decembra. 

Tu je i sedma preporuka za koju niko nije siguran da postoji volja za sprovođenjem, ali bar polje kao u prethodne dve nije ostalo prazno, piše Nova.rs.

ODIHR je u ovoj odredbi naglasio da je neophodno obezbediti nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i da ovaj organ mora koristiti svoja ovlašćenja proaktivno, a koja su vezana za postupanja po službenoj dužnosti kada se krše medijski propisi.

Prema Vladi ovo će se obezbediti onog momenta kada se izabere novi REM, 4. novembra 2024. godine.

Preporuka broj četiri

Revizija biračkog spiska sadržana je u prioritetnoj preporuci broj četiri. Za opoziciju ova tačka predstavlja možda i najvažniju imajući u vidu da od 18. decembra insistiraju na tome da im se omogući uvid, a potom da se pristupi sređivanju spiska.

Vlada je od ODIHR-a za sprovođenje ove preporuke zahtevala uporednu analizu o pristupu podacima o registraciji birača (kako se privatnost podataka birača definiše u zemljama članicama OEBS i koji entiteti imaju pristup takvim podacima). Konkretno koji su ti podaci u vezi sa biračkim spiskom javno dostupni i koji je nivo pristupa u drugim zemljama dozvoljen političkim strankama.

Takođe su zahtevali od ODIHR-a da im dostave na koje načine se revizija može sprovesti, ali i detaljnije objašnjenje preporuke broj četiri.

U Akcionom planu se navodi da će ODIHR završiti analizu po ovim pitanjima do 9. aprila. Međutim, javnosti nije poznato da li je analiza završena.

Predloženo je da se internet prezentacija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o broju birača po biračkom mestu umesto na svaka tri meseca objavljuje na svakih mesec dana.

Pored ovih navedenih preporuka postoji još 18 od kojih su dve implementirane, za preporuke 21 i 22 ne postoji strategija implementacije dok za ostalih 14 postoji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati