Život

M. Ž.

30. 04. 2020. 17:00 8

"Kolege plaču, radimo po ceo dan, a moramo i ovog vikenda"

Od trenutka uvođenja vanrednog stanja, radnici u beogradskim marketima i maloprodaji ne rade u dve smene, već su na poslu po 10 sati dnevno. Osim što su umorni i ogorčeni time što im ceo dan prođe na poslu i u odlasku i povratku sa posla, kao so na ranu došla im je informacija da će usled korigovanja policijskog časa za prvomajske praznike, morati da rade i narednog vikenda.

Radnica iz jednog beogradskog marketa javila se redakciji Direktno.rs sa molbom da ukažemo celoj Srbiji maltretiranje i iživljavanje sa kojim se suočavaju na poslu.

- Od kako je vanredno stanje stupilo na snagu, non stop radimo od 7.00 do 17.00 časova. U pola 6 ujutru imamo autobuse. Dok ustanemo, spremimo se, dok dođemo do autobusa... Faktički smo po ceo dan na radnom mestu ili na ulici. Dok dođemo kućama, to je oko 19.00 časova, u zavisnosti gde ko stanuje. Bilo je rečeno da nećemo raditi petak, subotu i nedelju zbog policijskog časa za Prvi maj. No, nakon što je došlo do izmene za praznike što se zabrane kretanja tiče, naknadno smo dobili obaveštenje da ćemo raditi subotu i nedelju od 7.00 do 17.00 časova, s tim što smo ponedeljak, utorak i sredu takođe radili u tim intervalima. U četvrtak smo radili od 4.00 do 17.00, što je 13 sati za jedan dan. Suma sumarum 63 sata radna nedelja. To je neizdržljivo - opisala je jedna od beogradskih kasirki (ime poznato redakciji).

Istakla je da radi u trgovinskom lancu "Aman", ali i da ima dosta koleginica, poznanica koje rade u drugim marketima, gde je situcija gotovo identična.

- Ljudi plaču po radnjama, ne mogu da izdrže, a svima je potreban posao. Niko ne bi voleo da dobije otkaz. Izmaltretirani smo do maksimuma. Ovo je postalo robovlasništvo društvo, a mi smo robovi. Ne postoje trenutno prva i druga smena. Svakodnevno nas nekoliko radnica dolazimo na posao. Sa poslodavcem, zbog straha, niko ne sme da razgovara. Razmišljam da kažem kontrolorima da jedan od dva dana vikenda neću doći na posao, pa neka sa mnom rade šta hoće - kazala je naša sagovornica.

Dodala je i da je katastrofalna situacija sa prevozom radnika u Beogradu.

- Ujutru u pola 6 kada čekamo te autobuse, skupi se veliki broj radnika. Kad uđemo unutra, ima nas preko 70. Ne postoji nikakvo rastojanje, niti bilo kakve mere. Situacija je gora nego uobičajeno u gradskom prevozu kada nema vanrednog stanja. Svi radimo do 17.00h i onda jurcamo kako se ko snađe da stigne za taj prevoz u 17.30. Ne mogu da verujem koje je ovo maltretiranje - zaključila je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati